Ε.Βενιζέλος σε Τραπεζίτες: Κάντε πιο γρήγορα...

Η πορεία υλοποίησης του PSI και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που θα γίνει σε τρία στάδια, συζητήθηκε σε συνάντηση που είχαν χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος με τους επικεφαλής των έξι μεγαλύτερων τραπεζών.

Όπως ειπώθηκε,
την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσουν τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών, προκειμένου να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους στο PSI, με το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων που κατέχουν. Ο κ. Βενιζέλος τους ζήτησε να επισπεύσουν τη διαδικασία έγκρισης, ώστε να γίνει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, προφανώς για να δοθεί ένα μήνυμα και στις αγορές του εξωτερικού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κρατικά ομόλογα που κατέχουν τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία και ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα φτάνουν στο ποσό των 75 δισ. ευρώ και καλύπτουν το 36% του συνολικού ποσού των ομολόγων που θα υποστούν haircut. Από αυτά τα 50 δισ. ευρώ, ανήκουν σε τράπεζες και σε ασφαλιστικές εταιρείες και 25 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία.

Σε ό,τι αφορά στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το υπουργείο Οικονομικών ενημέρωσε και επίσημα τους τραπεζίτες, πως θα γίνει σε τρία στάδια, ενώ το συνολικό ύψος των κεφαλαίων που θα διατεθούν θα φτάσει μέχρι και 50 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα η πρώτη δόση συνολικού ύψους 23 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την πρόβλεψη της δανειακής σύμβασης, θα καταβληθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση του PSI. Ανά τράπεζα, η κατανομή θα γίνει με βάση τις απώλειες που θα υποστεί από τα ομόλογα που θα έχει στο χαρτοφυλάκιό της, όπως αυτές θα πιστοποιηθούν από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Η επόμενη, δεύτερη δόση βοήθειας, θα χορηγηθεί προς το τέλος του 2012, αφού προηγηθούν εκτιμήσεις της Τραπέζης της Ελλάδος, τόσο για τις ζημίες από το PSI, όσο και για το ύψος των νέων προβλέψεων για τα υγιή κεφάλαια που θα απαιτούνται με βάση τους ελέγχους της Black Rock.

Μια ακόμα δόση, η τρίτη, θα καταβληθεί το 2013 και θα συνδυαστεί με την απαίτηση του μνημονίου, για περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση του εγχώριου πιστωτικού συστήματος και για αύξηση του βασικού δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 10%.

ISDA: Πρώτη νίκη

Η απόφαση της διεθνούς ένωσης ανταλλαγής και παραγώγων (ISDA) ότι δεν προκύπτει "πιστωτικό γεγονός" από το ελληνικό πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων θεωρείται μία πολύ σημαντική πρώτη εξέλιξη για το PSI.

Παρόλα αυτά, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί, δεν απομακρύνει τελείως τον κίνδυνο του να ενεργοποιηθεί η πληρωμή των ασφαλίστρων κινδύνου (cds), καθώς η απόφαση αφορούσε συγκεκριμένα ερωτήματα, που έθεσαν δύο επενδυτές.

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα προσφύγουν στην ISDA και άλλοι επενδυτές με νέα ερωτήματα, τα κυριότερα εκ των οποίων προβλέπεται να αφορούν τις περίφημες ρήτρες συλλογικής ευθύνης (CACS). Εάν δεν συγκεντρωθεί το απαιτούμενο ποσοστό συμμετοχής ιδιωτών επενδυτών και η Ελλάδα τις ενεργοποιήσει, αναγκάζοντας έτσι και την απρόθυμη μειοψηφία να συμμετάσχει στο "κούρεμα" των ομο
Keywords
Τυχαία Θέματα