Ε.Βενιζέλος: Η στις 18 νέος Πρόεδρος ή δεν υπάρχει συνέχεια...

Τελεσίγραφο προς τον μηχανισμό του ΠαΣοΚ και τους άλλους υποψηφίους για την ηγεσία του κόμματος στέλνει ο κ. Ευ. Βενιζέλος, ενώ ανοίγει η εσωκομματική μάχη. Ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με συνεργάτες του, δεν πρόκειται να δεχτεί καμία αναβολή ή καθυστέρηση στην ημερομηνία των εκλογών η οποία έχει οριστεί για τις 18 Μαρτίου.

Από το μεσημέρι της Τρίτης, βουλευτές και άλλα στελέχη, τα οποία στηρίζουν την υποψηφιότητα του διακινούσαν
κείμενο για τη συλλογή των 105 υπογραφών που απαιτούνται από τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου. Σε αντίστοιχη κίνηση αναμένεται να προχωρήσει και ο κ. Χρ. Παπουτσής, ο οποίος έχει ήδη κάνει τη σχετική προεργασία.

Στο κείμενο συλλογής των υπογραφών, επισημαίνεται ότι το ΠαΣοΚ θα πρέπει να βρει τη στενή και γνήσια σχέση του με τον λαό, ότι η εποχή απαιτεί ένα ΠαΣοΚ ενωμένο, ανανεωμένο, συλλογικό, δημοκρατικό, εθνικά υπεύθυνο, κοινωνικά ευαίσθητο, λαϊκό και προοδευτικό αλλά όχι λαϊκιστικό και δημαγωγικό. «Πιστεύουμε», αναφέρει το κείμενο, «ότι η υποψηφιότητα του Ευάγγελου Βενιζέλου εκπληρώνει τις προϋποθέσεις για την είσοδο του ΠαΣοΚ στη νέα εποχή προς όφελος της παράταξης και του τόπου».
Οσο πλησιάζει η Συνδιάσκεψη, η οποία με απόφαση του προέδρου του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου μετατέθηκε για το μεθεπόμενο σαββατοκύριακο, και η ημέρα της εκλογής, οι διαδικασίες επιταχύνονται. Τα κείμενα βάσης, που αποτέλεσαν την επίσημη αιτία για τη μετάθεση κατά μια εβδομάδα της Συνδιάσκεψης, έχουν πλέον κατατεθεί όλα. Οι τελικές αποφάσεις για τις διαδικασίες αναμένεται να ληφθούν στο Πολιτικό Συμβούλιο, το οποίο θα συνεδριάσει την Παρασκευή, υπό την προεδρία του κ. Παπανδρέου, ο οποίος αύριο Τετάρτη θα βείσκεται στις Βρυξέλλες.

Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει όμως για την παραμονή του γραμματέα του ΠαΣοΚ κ. Μιχ. Καρχιμάκη στη θέση του κατά την προεκλογική περίοδο. Ο κ. Καρχιμάκης έχει συγγενική σχέση με τον κ. Παπουτσή και ορισμένοι εγείρουν ζήτημα δεοντολογίας.

Προκειμένου να αντικατασταθεί ο εκάστοτε γραμματέας του ΠαΣοΚ απαιτείται απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου όμως αν τυχόν ασκηθούν πιέσεις στον κ. Καρχιμάκη να παραιτηθεί το κλίμα ενδεχομένως να πολωθεί.

Ηδη ο κ. Παπουτσής διαμηνύει ότι θα πρέπει να ηρεμήσουν όλοι, γιατί αν πρέπει να παραιτηθεί ο νυν γραμματέας του κόμματος τότε το ίδιο πρέπει να κάνουν και δύο μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, η κυρία Τόνια Αντωνίου και ο κ. Ν. Σαλαγιάννης, που ζητούσαν επίμονα να παραιτηθεί ο κ. Παπανδρέου.

Από την πλευρά Βενιζέλου εκτιμάται ότι ο κ. Καρχιμάκης θα αντιληφθεί μόνος του ότι δεν μπορεί να παραμείνει στη θέση του γραμματέα τπου κόμματος. Σε κάθε περίπτωση όμως το θέμα θα τεθεί στο Πολιτικό Συμβούλιο.

Ο σκόπελος αυτός αν δεν βρεθεί άλλη λύση ενδέχεται να παρακαμφθεί με τη δημιουργία εκλογικής επιτροπής ή άλλου οργάνου, όπου θα συμμετάσχουν ισάριθμα στελέχη από την πλευρά του κάθε υποψηφίου -αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ξεκαθαρίσει και ο κ. Μιχ. Χρυσοχοίδης τι πρόκειται να πράξει.
<
Keywords
Τυχαία Θέματα