Ετυμηγορία για τρεις κατηγορούμενους για εγκλήματα πολέμου

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) έκρινε ένοχους τους Κροάτες στρατηγούς Άντε Γκοτόβινα και Μλάντεν Μάρκατς για συμμετοχή σε οργανωμένο εγκληματικό σχέδιο όσο εξελισσόταν και αφού ολοκληρώθηκε η επιχείρηση «Καταιγίδα», στόχος της οποίας ήταν η βίαιη απομάκρυνση του σερβικού πληθυσμού από τις καταληφθείσες περιοχές στην Κροατία και τους καταδίκασε σε κάθειρξη 24 και 18 ετών αντίστοιχα.

Ο στρατηγός Ίβαν Τσέρμακ κρίθηκε αθώος και δόθηκε εντολή για την αποφυλάκισή του.

Ο Ολλανδός δικαστής, Αλφόνς Όρι, ανέφερε ότι ο Άντε Γκοτόβινα συμμετείχε στο οργανωμένο σχέδιο που υλοποιήθηκε υπό την καθοδήγηση του προέδρου της Κροατίας, Φράνιο Τούτζμαν, με στόχο τη μόνιμη απομάκρυνση του σερβικού πληθυσμού από την Κράινα και την εγκατάσταση Κροατών στην περιοχή.

Οι Γκοτόβινα και Μάρκατς κρίθηκαν ένοχοι για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, δολοφονίες, διώξεις, απελάσεις, λεηλασίες, καταστροφές πόλεων και βάναυση συμπεριφορά και απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες της βίαιης μετακίνησης.

Η δίκη των τριών στρατηγών άρχισε πριν από τρία χρόνια. Οι Τσέρμακ και Μάρκατς κρατούνται στις φυλακές του ICTY από το 2004 και ο Γκοτόβινα από το 2005.
Keywords
Τυχαία Θέματα