Εστω "στο παρα πέντε" θα σωθεί η παρτίδα και το Ευρώ;

Ενα αίσθημα αισιοδοξίας κατέκλυσε τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ότι η ευρωπαϊκή πολιτική ελίτ, έστω και στο παρά πέντε, θα κάνει τη μεγάλη υπέρβαση και εν τέλει θα σώσει και την παρτίδα και το ευρώ. Οι αγορές αποτύπωσαν με τον πλέον γλαφυρό τρόπο την αισιοδοξία αυτή. Ετσι, μετοχές, ευρώ και εμπορεύματα εκτινάχθηκαν στα ύψη έπειτα από ένδεκα ημέρες κατήφειας, απογοήτευσης και βεβαίως ρευστοποιήσεων.

Σχέδιο ασφυκτικής εποπτείας

Αφορμή της θεαματικής αλλαγής σκηνικού είναι η φημολογία ότι η Ανγκελα Μέρκελ
και ο Νικολά Σαρκοζί τείνουν να αποκρυσταλλώσουν μια στρατηγική στενής έως ασφυκτικής εποπτείας (μέσω των υπηρεσιών των Βρυξελλών ασφαλώς, για λόγους νομιμοποιητικούς) στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης για την τήρηση των προϋπολογισμών και για την εν ευρεία εννοία δημοσιονομική ευταξία τους.

Αντιπροσωπείες των κυβερνήσεων του Βερολίνου και του Παρισιού επεξεργάζονται το σχέδιο, το οποίο, σύμφωνα με διαρροές, θα είναι έτοιμο πριν από τη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου.

«Εργαζόμαστε εντατικά για τη δημιουργία μιας Ενωσης Σταθερότητας. Αυτή θέλουμε να διασφαλίσουμε μέσω των αλλαγών στις Συνθήκες, που επεξεργαζόμαστε», σημειώνει χαρακτηριστικά σε σημερινή ανακοίνωσή του το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

Ο ΟΟΣΑ πιέζει
Τη φημολογία ότι εν τέλει η Γερμανία θα αναλάβει τις ευθύνες της για τη διάσωση της ευρωζώνης και του ευρώ, από το οποίο έχει αντλήσει άλλωστε σαφώς περισσότερα ωφέλη συγκριτικά με τις άλλες χώρες-μέλη, ενέτεινε και η πίεση προς την κατεύθυνση αυτή (τη λύση του προβλήματος δηλαδή) που άσκησε σήμερα ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη.

Ο ΟΟΣΑ ταυτόχρονα με την επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεών του για την ευρωζώνη συνιστά στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα νέα μείωση των ευρωεπιτοκίων και περισσότερες παρεμβάσεις στη δευτερογενή αγορά ομολόγων. Οι επενδυτές εξέλαβαν τις συστάσεις που ακολούθησαν τις προειδοποιήσεις για ύφεση, ως πίεση στην ευρωπαϊκή πολιτική τάξη και μάλιστα από τον Οργανισμό που εκπροσωπεί τις πλουσιότερες, ανεπτυγμένες (ως επί το πλείστον) χώρες του πλανήτη.

Σημειωτέον ότι ο διεθνής Οργανισμός προέβλεψε τη Δευτέρα για την ευρωζώνη ανάπτυξη 1,6% εφέτος και μόλις 0,2% το 2012, ενώ τον Οκτώβριο προέβλεπε αντιστοίχως 1,7% και 0,3% αντιστοίχως. Ακόμη χειρότερη, όμως, είναι λεπτομερέστερη - σε τριμηνιαία βάση - πρόβλεψή του για συρρίκνωση του ΑΕΠ της ευρωζώνης κατά 0,03% το τρίμηνο που διανύουμε και κατά 0,15% το πρώτο τρίμηνο του 2012.

Η αισιοδοξία της Δευτέρας αποδίδεται επίσης στην προσμονή της... Τρίτης. Στην προσμονή δηλαδή της συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες και ειδικότερα στις προσδοκίες κυρίως μιας λεπτομερούς ανακοίνωσης για τη μορφή που θα λάβει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και δευτερευόντως της αποδέσμευσης της έκτης δόσης της δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Η αισιοδοξία, τέλος, για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας ενισχύθηκε και από την
Keywords
Τυχαία Θέματα