Ενίσχυση της συνεργασίας Κροατίας-Κοσόβου

Επενδυμένο κεφάλαιο, ύψους περίπου δύο δισεκατομμυρίων ευρώ, διέθεσαν στην αγορά του Κοσόβου, κροατικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται, κυρίως, στην Πρίστινα, επισημάνθηκε στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν επιχειρηματίες από την Κροατία και το Κόσοβο, στο Ζάγκρεμπ.

Στην ίδια συνάντηση υπεγράφη συμφωνία από το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κροατίας (HGK) και την ανάλογη επιχειρηματική "δομή" του Κοσόβου, το ABK, με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών. Η συμφωνία φέρει τις υπογραφές των προέδρων του HGK και του ABK, Νάνταν Βιντόσεβιτς
και Αγκίμ Σαχίνι, αντίστοιχα.

Οι δύο άνδρες, όπως και οι επιχειρηματίες που συμμετείχαν στη συνάντηση, υπογράμμισαν ότι ευκαιρίες για την ανάπτυξη κοινών έργων παρουσιάζουν οι τομείς των κατασκευών, των υποδομών, της βιομηχανίας τροφίμων και του εμπορίου.

Σύμφωνα με στοιχεία από τη στατιστική υπηρεσία της Κροατίας, το 2010 η αξία των εμπορικών ανταλλαγών μεταξύ Κροατίας και Κοσόβου διαμορφώθηκε σε 57,5 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 54,7 εκατ. ευρώ αφορούσαν την αξία των κροατικών εξαγωγών προς το Κόσοβο.

Εξάλλου, από στοιχεία της Εθνικής (κεντρικής) Τράπεζας της Κροατίας προκύπτει ότι το επενδεδυμένο κεφάλαιο των κροατικών επιχειρήσεων στο Κόσοβο διαμορφώνεται περίπου στα δύο δισεκατομμύρια ευρώ.

Στη σχετική ανακοίνωση των δύο φορέων (HGK και ABK), αναφέρεται ότι η ABK είναι η μεγαλύτερη ομοσπονδία επιχειρηματικών ομίλων και εταιρειών στο Κόσοβο. Ιδρύθηκε το 2002 και αποτελείται από 28 μέλη-επιχειρηματικές ενώσεις, μεταξύ των οποίων η υπηρεσία ταχυδρομικών και τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.
Keywords
Τυχαία Θέματα