Ελεγχοι στα σύνορα των κρατών του χώρου Σένγκεν

Ο γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν εκτίμησε σήμερα ότι οι προτάσεις των Βρυξελλών για τους ελέγχους στα σύνορα των κρατών του χώρου Σένγκεν είναι "προφανώς στη σωστή κατεύθυνση", υπογραμμίζοντας όμως ότι η ελεύθερη μετακίνηση των ανθρώπων είναι "ζωτικής σημασίας κεκτημένο" της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ελεύθερη μετακίνηση των ανθρώπων αποτελεί "μία εμβληματική πολιτική", ένα "ζωτικής σημασίας κεκτημένο" της ΕΕ, δήλωσε ο Φιγιόν.

"Είναι ένα σύμβολο της Ευρώπης, το οποίο πρέπει να προφυλάξουμε μαζί με όλα όσα αποτελούν την καρδιά των κοινοτικών μας πολιτικών. Όμως
αυτό εμπεριέχει επίσης την προσαρμογή της διακυβέρνησής τους ώστε να διατηρήσουν την αποτελεσματικότητά τους", επεσήμανε.

Περίπου 25.000 πρόσφυγες από την Τυνησία που έχουν φτάσει τις τελευταίες ημέρες στην Ιταλία επιθυμούν να περάσουν στη Γαλλία.

Την Τετάρτη, έπειτα από αίτημα των γαλλικών αρχών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την αποκατάσταση των ελέγχων στα εθνικά σύνορα των κρατών του χώρου Σένγκεν.

Εκτιμώντας ότι το μήνυμα του Παρισιού "έγινε κατανοητό από πολλούς εταίρους μας και κυρίως τους Ιταλούς και τους Γάλλους", ο Φιγιόν δήλωσε σήμερα ότι "οι πρόσφατες προτάσεις της Επιτροπής" είναι "προφανώς στη σωστή κατεύθυνση".

Συζήτηση αναμένεται να γίνει για το θέμα στην έκτακτη σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών στις 12 Μαΐου στις Βρυξέλλες, ενώ μία πολιτική απόφαση αναμένεται τον Ιούνιο με την ευκαιρία της συνόδου κορυφής των ηγετών των κρατών της ΕΕ.
Keywords
Τυχαία Θέματα