Έκθεση Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ για την Κύπρο

Μέσα στα πλαίσια των ίσων αποστάσεων και με πανομοιότυπο περιεχόμενο με την προηγούμενη, αναμένεται να κινείται η νέα έκθεση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, με την οποία θα προτείνεται και πάλι η εξάμηνη ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο, η οποία λήγει στις 15 Ιουνίου.

Εν όψει και της επικείμενης κοινής συνάντησης
του Γ.Γ. του διεθνούς οργανισμού με τον πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου στη Γενεύη, στις 7 Ιουλίου, εκτιμάται από διπλωματικούς κύκλους ότι «η έκθεση δεν θα έχει εκπλήξεις», ώστε να μην προκαλέσει αντιδράσεις από τη μια ή την άλλη πλευρά.

Παράλληλα, ο επικεφαλής του ΟΗΕ θα παρουσιάζει και πάλι εισηγήσεις για την αναδιάρθρωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, αποτυπώνοντας την κατάσταση «επί του εδάφους» μέσα στους τελευταίους έξι μήνες. Επίσης, θα δίνει σύντομη αναφορά για την Αποστολή των Καλών Υπηρεσιών του στο Κυπριακό. Εκτενή όμως περιγραφή των αποτελεσμάτων της διαπραγματευτικής διαδικασίας θα κάνει μετά τη συνάντηση της Γενεύης, σε μια άλλη έκθεση.

Η έκθεση για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα κυκλοφορήσει την Τρίτη ή την Τετάρτη, αλλά όπως συνηθίζεται, θα δοθεί νωρίτερα στα μέλη του Σ.Α.

Εν τω μεταξύ, ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, πρέσβης Νίκος Αιμιλίου, συναντήθηκε στην έδρα του Οργανισμού με τον αναπληρωτή γ.γ. του ΟΗΕ, υπεύθυνο για Πολιτικές Υποθέσεις, Λιν Πάσκοε, και συζήτησαν κυρίως θέματα που αφορούν τη συνάντηση της Γενεύης.

Ο κ. Αιμιλίου είχε εκπροσωπήσει την κυπριακή κυβέρνηση στο ετήσιο συνέδριο της Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο του οποίου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Κογκρέσου.
Keywords
Τυχαία Θέματα