Εκκληση για στενότερη οικονομική συνεργασία

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απηύθυναν έκκληση για στενότερη οικονομική συνεργασία με τη Βόρεια Αφρική, συμπεριλαμβανόμενου του μεγαλύτερου δανεισμού της περιοχής μέσω δυο υποστηριζόμενων από την ΕΕ τραπεζών. Οι αξιωματούχοι της ΕΕ ελπίζουν ότι περισσότερα δάνεια στην περιοχή θα μπορούσαν να επιταχύνουν την πολιτική μετάβαση σε χώρες όπως η Αίγυπτος και η Τυνησία όπου
οι λαϊκές εξεγέρσεις ανέτρεψαν ηγέτες που κυβερνούσαν επί δεκαετίες. Οι ηγέτες της 27εθνούς Ένωσης αναφέρουν σε ανακοίνωση τους ότι θέλουν να δουν ταχεία επίτευξη προόδου στην αύξηση του ορίου στην Ευρωπαϊκή

Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ) στη χορήγηση δανείων στις μεσογειακές χώρες που πραγματοποιούν πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

Δήλωσαν επίσης ότι οι μέτοχοι της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD) θα πρέπει να εξετάσουν την ενδεχόμενη επέκταση των δραστηριοτήτων της τράπεζας σε Χώρες στη νότια άκρη της Ευρώπης.

"Οι εργασίες θα πρέπει να προωθηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα για να αναπτυχθεί μια νέα Συνεργασία με την περιοχή... Η σύμπραξη αυτή θα βασιστεί σε μια βαθύτερη οικονομική ενοποίηση και μια στενότερη πολιτική συνεργασία, και θα ακολουθήσει μια διαφοροποιημένη και βασισμένη στις επιδόσεις προσέγγιση", δηλώνουν οι ευρωπαίοι ηγέτες.

Η Αίγυπτος, που είναι ιδρυτικός μέτοχος της EBRD, πέρυσι ζήτησε επισήμως να καταστεί μια χώρα όπου η EBRD θα επενδύει. Το αίτημα αυτό ανανεώνεται συνεχώς από τις Αιγυπτιακές αρχές.

Ο πρόεδρος της EBRD Τόμας Μίροου δήλωσε ότι εάν οι μέτοχοι της EBRD δώσουν το πράσινο φως, η EBRD θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο οι επενδύσεις στην Αίγυπτο θα ανέλθουν σε περίπου 1δις ευρώ το χρόνο χωρίς να παραγνωρίζονται οι ήδη προγραμματισμένες επενδύσεις της τράπεζας για την περιοχή και και χωρίς να χρειάζεται να ζητηθεί από τους μετόχους οποιοδήποτε επιπλέον κεφάλαιο. "Θα έχουμε μια πρώτη συζήτηση την ερχόμενη Τρίτη με το διοικητικό μας συμβούλιο στη βάση μιας τεχνικής αξιολόγησης που έχουμε ετοιμάσει για την Αίγυπτο. Θα το προχωρήσουμε από εκεί" δήλωσε ο εκπρόσωπος της EBRD Aντονι Ουίλιαμς.
Keywords
Τυχαία Θέματα