Είναι σαφές πως θέλουμε την Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ και να επιστρέψει στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν πως η στρατηγική της Ευρωζώνης για την καταπολέμηση της κρίσης «παραμένει κατάλληλη», όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του συμβουλίου Ζαν-Κοντ Γιούνκερ μετά τη λήξη της συνεδρίασης. Ο πρόεδρος του συμβουλίου τόνισε ότι είναι «ακλόνητη η επιθυμία μας να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ».

«Σημειώσαμε το αποτέλεσμα των εκλογών. Η δημοκρατική διαδικασία πρέπει να πάρει τώρα το δρόμο της», λέγοντας
πως οι Βρυξέλλες προσβλέπουν σε μία κυβέρνηση που θα τηρήσει το συμφωνηθέν πρόγραμμα.

«Δεν είναι ώρα να χαλαρώσουμε την προσπάθεια μεταρρυθμίσεων» τόνισε στην ανακοίνωση ο κ. Γιούνκερ.
Ελληνική έξοδος από το ευρώ «δεν συζητήθηκε σήμερα, απολύτως κανείς δεν ζήτησε κάτι τέτοιο». «Είναι σαφές πως θέλουμε την Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ και να επιστρέψει στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, τηρώντας το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί» είπε με τη σειρά του και ο Ευρωπαίος επίτροπος Ολι Ρεν.

«Η αλληλεγγύη είναι δρόμος διπλής κατεύθυνσης, η Ελλάδα έχει την ευθύνη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της» είπε.

Οι δύσκολες στιγμές που ζει ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς ο κίνδυνος να μην μπορέσει η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις που η ίδια έχει λάβει έναντι των πιστωτών της κυριάρχησαν στο Eurogroup.

Η αγωνία για τις εξελίξεις στην Αθήνα αλλά και για τις συζητήσεις που βρίσκονταν σε εξέλιξη το απόγευμα της Δευτέρας στο Eurogroup των Βρυξελλών, αποτυπώνεται στις διεθνείς αγορές με εντατικές ρευστοποιήσεις μετοχών, συμβολαίων πετρελαίου και άλλων εμπορευμάτων και βεβαίως με ισχυρές πιέσεις στο ευρώ.

Το ευρώ, εν προκειμένω, υποχωρούσε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων μηνών (1,2825 δολάρια) έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Οι γενικοί δείκτες σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν με σημαντικές απώλειες (1,97% ο FTSE-100 στο Λονδίνο, 2,29% ο CAC-40 σο Παρίσι, 1,94% ο DAX στη Φραγκφούρτη, 2,66% ο IBEX στη Μαδρίτη, 2,74% ο MIB στο Μιλάνο), ενώ περίπου δυόμιση ώρες πριν από το κλείσιμο της Wall Street ο Dow Jones υποχωρούσε κατά 0,74%, ο S&P 500 κατά 0,60% και ο Nasdaq κατά 0,72%.

Μεγάλη πτώση σημειώνουν οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Στη Νέα Υόρκη η τιμή του αργού υποχωρούσε αργά το απόγευμα κατά 1,65 δολάρια στα 94,48 δολάρια το βαρέλι - πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τις 15 Δεκεμβρίου 2011. Στο Λονδίνο η τιμή του πετρελαίου Βόρειας Θάλασσας (Brent) υποχωρούσε κατά 1,43 δολάρια στα 110,83 δολάρια το βαρέλι.

«Το πρόβλημα είναι ότι την περίοδο αυτή αναβοσβήνουν πολλά κόκκινα φωτάκια στην Ευρώπη και η Ελλάδα είναι ένα απ' αυτά», δήλωσε στο Bloomberg ο Μαρκ Τσάντλερ της Brown Brothers Harriman στη Νέα Υόρκη. Ο Τσάντλερ, που είναι επικεφαλής του τμήματος συναλλάγματος της μεγάλης αμερικανικής εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων, έδωσε μια εξήγηση στο ελληνικό αδιέξοδο (την οποία μάλιστα αναπαράγει το Bloomberg): «Ο ελληνικός λαός θέλει την παραμονή στην ευρωζώνη, αλλά η κυβέρνηση θέλει να επαναδιαπραγματευθεί το Δημοσι
Keywords
Τυχαία Θέματα