Δυο ημέρες παράταση...

Σε θρίλερ εξελίχθηκε και η επαναγορά των ομολόγων, καθώς οι πληροφορίες κάνουν λόγο για τη συγκέντρωση ποσού 26 με 27 δισ. ευρώ από τις αρχικές προσφορές Ελλήνων και ξένων θεσμικών επενδυτών και αναζητείται φόρμουλα, προκειμένου να καλυφθεί η διαφορά από το στόχο των 30 δισ. ευρώ, ίσως με ευρύτερη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών.
Το ποσό που συγκεντρώθηκε
κατά την πρώτη αποτίμηση των προσφορών υπολείπεται 3 - 4 δισ. ευρώ του στόχου των 30 δισ. ευρώ και οδηγεί σε μείωση του χρέους κατά ποσό 17,5 - 18 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 20 δισ. ευρώ που τέθηκε με την απόφαση του Eurogroup.
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως, όσο δεν ανακοινώνονται επισήμως τα αποτελέσματα, παρότι η προθεσμία υποβολής έληξε στις 7:00 το βράδυ της Παρασκευής, η διαδικασία είναι σε εξέλιξη. Κατά κάποιον τρόπο, είναι ανοιχτή και, μέσω της ιδιόμορφης και πολύπλοκης μεθόδου που χρησιμοποιήθηκε, μπορεί οι προσφορές να αυξηθούν και να πλησιάσουν περισσότερο το στόχο των 30 δισ. ευρώ.

Στην περίπτωση πάντως που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για το ύψος των προσφορών στα 26-27 δισ. ευρώ, οι επιλογές που έχει το υπουργείο Οικονομικών είναι οι ακόλουθες:

- Να ενημερώσει τους εταίρους για το αποτέλεσμα της δημοπρασίας και ότι συγκεντρώθηκαν 3-4 δισ. ευρώ, λιγότερα από το στόχο. Οι εταίροι και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ θα κρίνουν αν η προκύπτουσα μείωση του χρέους, μέχρι 18 δισ. ευρώ, θεωρείται επαρκής, ώστε να θέσει σε εφαρμογή το υπόλοιπο σχέδιο μείωσης του δημοσίου χρέους που περιλαμβάνει μειώσεις επιτοκίων, επιμήκυνση δανείων και επιστροφή κερδών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Περισσότερο «δύσκολη» στην έγκριση είναι η πλευρά του ΔΝΤ, η οποία είχε έντονες επιφυλάξεις για το σχέδιο μείωσης του ελληνικού χρέους.

- Να επιδιώξει να αυξήσει τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών, στην περίπτωση που οι εταίροι - δανειστές εκτιμήσουν ότι η μείωση δεν επαρκεί και ότι πρέπει η μείωση του χρέους να φτάσει στα 20 δισ. ευρώ. Ακριβώς λόγω της ιδιομορφίας της διαδικασίας, υπάρχει η δυνατότητα αύξησης της προσφοράς από τις ελληνικές τράπεζες και από μικρότερα πιστωτικά ιδρύματα, ώστε να καλυφθεί ο στόχος, δηλαδή να αυξηθεί η συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών μέχρι τα 13 - 14 δισ. ευρώ και να καλυφθεί ο στόχος των 30 δισ. ευρώ.

Ενδεχομένως, το ποσό της συμμετοχής των ελληνικών τραπεζών να είναι χαμηλότερο, εφόσον υπάρξουν νέες προσφορές από θεσμικούς του εξωτερικού ή η τρόικα αποδεχθεί χαμηλότερο ποσό μείωσης του χρέους. Σημειώνεται πως, όπως έχει δομηθεί η δημοπρασία, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ποιες προσφορές θα αποδεχτεί και κατά πληροφορίες θα επιλεγούν -προς αποδοχή- οι προσφορές των ξένων θεσμικών και κατόπιν θα απορροφηθούν των ελληνικών τραπεζών.

Σε μια τέτοια εξέλιξη, θα επιδιωχθεί η κάλυψη των επιπλέον ζημιών που θα παρουσιάσουν οι ελληνικές τράπεζες, εφόσον το επιτρέψει η τρόικα.

Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις θα ληφθούν σε συνεργασία με τους εταίρους - δανειστές
Keywords
Τυχαία Θέματα