Δώσε και μένα μπάρμπα...

Ανοιχτό κρατάει η Ιπποκράτους το θέμα με τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ καταλογίζοντας στην προηγούμενη ηγεσία ελλειμματική ετήσια διαχείριση. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος ανέφερε χθες ευθέως ότι την περίοδο 2003 - 2011 τα χρέη του ΠΑΣΟΚ εκτοξεύτηκαν κατά 90 εκατ. ευρώ, δηλαδή κάθε χρόνο οι δαπάνες του κόμματος υπερέβαιναν τα έσοδα κατά περίπου 10 εκατ.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
απέφυγε να επιρρίψει ευθύνες για το έλλειμμα στον Γ. Παπανδρέου (που υπήρξε αρχηγός του κόμματος από το 2004 έως το 2012) και μάλιστα πριν από τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου έλεγε στους συνεργάτες του «δεν επιθυμώ τη ρήξη».
Ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι το θέμα με τα χρέη του κόμματος είναι υπαρκτό και θα αντιμετωπιστεί με θεσμικό και διαφανή τρόπο ενώ ανέφερε ότι "υπάρχει η ανάγκη συμπλήρωσης κάποιων παραστατικών". Και ο κ. Παπανδρέου όμως δεν έδωσε συνέχεια καθώς κύκλοι του σχολίαζαν πως «ό,τι είχε να πει το είπε με την πρόσφατή του ανακοίνωση».
Ο κ. Βενιζέλος πάντως έδειξε να θέλει την εκτόνωση της κατάστασης και ανέφερε ότι κατανοεί την αντίδραση του Γιώργου Παπανδρέου σε σχέση με ορισμένα απαξιωτικά και ανακριβή δημοσιεύματα. Τόνισε ότι το θέμα "αν και ήταν ανοιχτό εδώ και καιρό και αφορά σχεδόν όλα τα κόμματα", είδε το φως της δημοσιότητας με έναν στρεβλό και παράδοξο τρόπο, παίρνοντας αποστάσεις από τις διαρροές στοιχείων προς τον Τύπο. Ωστόσο, συμπλήρωσε πως ενθαρρύνει "κάθε δημόσιο πρόσωπο που θεωρεί ότι θίγεται, κατά μείζονα λόγο τον Γιώργο Παπανδρέου, να προσφύγει στη Δικαιοσύνη". Με αυτόν τον τρόπο απάντησε και στα σενάρια που τον εμφάνιζαν διατεθειμένο να στείλει την υπόθεση στον εισαγγελέα. Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Βενιζέλος, ο έλεγχος που διενεργείται από τις έξι εταιρείες δεν υποκαθιστά ούτε αμφισβητεί τον προβλεπόμενο από το Σύνταγμα και τον νόμο έλεγχο που διενεργεί κάθε χρόνο το αρμόδιο όργανο του άρθρου 29 του Συντάγματος. Πρόσθεσε ότι το ζήτημα δεν είναι η αναδρομική αξιολόγηση πολιτικών επιλογών σε σχέση με τη σκοπιμότητα της μιας ή της άλλης δαπάνης και ξεκαθάρισε ότι η τακτική κρατική επιχορήγηση του ΠΑΣΟΚ είναι εκχωρημένη λόγω δανείων για τις επόμενες δεκαετίες. Σε σχέση με το θέμα που προέκυψε με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στη Σοσιαλιστική Διεθνή ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ενώπιον του Πολιτικού Συμβουλίου ότι είχε ενημερώσει τον κ. Παπανδρέου πως το ΠΑΣΟΚ θα εντασσόταν παράλληλα με τη Σοσιαλιστική Διεθνή και στο νέο Δίκτυο κεντροαριστερών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων της Ευρώπης, το Progressive Alliance.

Β.Κεχαγιά
Keywords
Τυχαία Θέματα