Διορίστηκε ο πρώτος Πράσινος πρωθυπουργός

Ο πρώτος Πράσινος πρωθυπουργός κρατιδίου στη Γερμανία, ο Βίνφριντ Κρέτσμαν, διορίστηκε επίσημα σήμερα από τους βουλευτές του πλούσιου νοτιοδυτικού κρατιδίου της Βάδης Βυρτεμβέργης, της έδρας των βιομηχανικών κολοσσών Daimler και Bosch.

Η θητεία του θα τελεί υπό στενό έλεγχο, καθώς οι Πράσινοι θεωρείται τώρα ότι έχουν μια μικρή αλλά σημαντική πιθανότητα να κατακτήσουν την καγκελαρία στις εθνικές εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν
το 2013.

Ο Κρέτσμαν αναμένεται να ηγηθεί του κυβερνητικού συνασπισμού του Κόμματος των Πρασίνων και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, μια εξέλιξη που δυσαρεστεί όσους υποστήριξαν το συνασπισμό της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ στις τοπικές εκλογές της 27ης Μαρτίου.

Η κεντρική πολιτική γραμμή των Πρασίνων είναι να καταργηθεί η πυρηνική ενέργεια και να γίνουν επενδύσεις σε ανεμογεννήτριες, υδροηλεκτρικά φράγματα και άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σε μια ξαφνική εξέλιξη, τουλάχιστον δύο συντηρητικοί πιστεύεται ότι ψήφισαν υπέρ του Κρέτσμαν σε μυστική ψηφοφορία που διεξήχθη στην πρωτεύουσα του κρατιδίου, Στουτγάρδη.

Ο 62χρονος θρησκευόμενος ρωμαιοκαθολικός και πρώην δάσκαλος που έδωσε έμφαση στις κοινωνικά συντηρητικές του αξίες κατά την προεκλογική του εκστρατεία, επικράτησε με 73 ψήφους έναντι 138. Τα δύο κόμματα που τον στήριξαν έχουν 71 έδρες στη βουλή της Στουτγάρδης.

Το κρατίδιο ήταν προπύργιο της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της Άγγελας Μέρκελ επί 58 χρόνια πριν οι ψηφοφόροι προωθήσουν την αλλαγή το Μάρτιο.
Keywords
Τυχαία Θέματα