Διάσκεψη προέδρων των εθνικών κοινοβουλίων

Ο ιδιαίτερος ρόλος των εθνικών κοινοβουλίων στη νέα οικονομική διακυβέρνηση ήταν το βασικό θέμα τη Διάσκεψης προέδρων των εθνικών κοινοβουλίων της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε χθες και σήμερα στην έδρα του βελγικού ομοσπονδιακού κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ.
Φίλιππος Πετσάλνικος.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Πετσάλνικος υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρχει δημοκρατική διαφάνεια και κοινοβουλευτικός έλεγχος στις αποφάσεις που λαμβάνονται για την οικονομία -- στο πλαίσιο του λεγόμενου «ευρωπαϊκού εξαμήνου» -- σημειώνοντας παράλληλα την ανάγκη στενότερης συνεργασίας μεταξύ των εθνικών κοινοβουλίων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενόψει της κατάρτισης των εθνικών προϋπολογισμών και των μεσοπρόθεσμων προγραμμάτων οικονομικής σύγκλισης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής, τα εθνικά κοινοβούλια θα πρέπει να έχουν ουσιαστική ενημέρωση για το σχεδιασμό των εθνικών προϋπολογισμών πριν εγκριθούν από τα αρμόδια κοινοτικά όργανα, ώστε να μην υπάρχει αιφνιδιασμός από τις αποφάσεις των εθνικών και ευρωπαϊκών θεσμών.
Keywords
Τυχαία Θέματα