Δεν πάει πιο κάτω ο μισθός...

Δεν τίθεται θέμα νέων μειώσεων στα κατώτερα όρια αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, διαβεβαιώνουν κύκλοι της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, σχετικά με τις νέες απαιτήσεις της τρόικας για τα εργασιακά.

Αναφερόμενοι στο κείμενο εργασίας που απεστάλη από τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας προς το υπουργείο Οικονομικών και κοινοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας, το οποίο περιλαμβάνει ζητήματα ρυθμίσεων για την αγορά εργασίας, σχολιάζουν ότι πρόκειται για θέματα που έχουν ήδη συμφωνηθεί και αποτυπωθεί στη δανειακή σύμβαση
και πως τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται ήδη σε φάση υλοποίησης, για να βοηθήσουν στην αύξηση της απασχόλησης και στην καλύτερη λειτουργία της αγοράς εργασίας.

Πάντως, ερωτηθείς σχετικά με το αν υπάρχει επιστολή της τρόικας προς την κυβέρνηση για νέες αλλαγές στην αγορά εργασίας μέσω αύξησης του χρόνου απασχόλησης, ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την ύπαρξη τέτοιας επιστολής, επικαλούμενος τη διαδικασία αξιολόγησης της οικονομίας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Το μόνο που είπε είναι πως το θέμα αυτό έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, μέσω ψιθύρων και διαρροών προς τον Τύπο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Κομισιόν είναι ενοχλημένη από την εξέλιξη αυτή.

Παραλλήλως -σημειώνουν παράγοντες του υπουργείου Εργασίας-, υπάρχουν και θέματα που έχουν τεθεί κατά καιρούς, από τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, στο περιθώριο των συζητήσεων με την ελληνική πλευρά για μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, που θα καταστήσουν ανταγωνιστικότερη την εγχώρια οικονομία και θα συμβάλουν μεσομακροπρόθεσμα στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

Για τα θέματα αυτά, παραπέμπουν σε πρόσφατη ενημέρωση από το υπουργείο, σύμφωνα με την οποία, στην παρούσα φάση, δεν θεωρείται αναγκαίο να ανοίξουν νέα κεφάλαια στις εργασιακές σχέσεις, προτού ολοκληρωθεί η εφαρμογή των πρόσφατων αλλαγών και αποτιμηθούν τα αποτελέσματά τους στην αγορά εργασίας.

Σε κάθε περίπτωση -τονίζουν- η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας θα τοποθετηθεί μετά την εξειδίκευση των θέσεων, στο πλαίσιο των συνομιλιών με την τρόικα, και θα αξιολογήσει τις προτάσεις με γνώμονα το συμφέρον των εργαζομένων και την ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Αυτό, πάντως, που θεωρούν δεδομένο είναι ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες μειώσεις στα κατώτερα όρια αποδοχών, άποψη με την οποία εμφανίζονται να συμφωνούν και εργοδοτικοί κύκλοι.

Εκρηξη της ανεργίας

Εκρηξη της ανεργίας στο 34%, δραματική μείωση του ΑΕΠ, κατάρρευση του κοινωνικού κράτους και ταχεία οπισθοδρόμηση της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών και των συνταξιούχων στα μέσα της δεκαετίας του '70, προβλέπει η έκθεση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ για την οικονομία και την απασχόληση.

Στην έκθεση, που θα παρουσιασθεί σήμερα στη Θεσσαλονίκη, θα επισημαίνεται ότι η ανεργία προβλέπεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για επτά χρόνια ακόμα, έως το 2020.

Τα βασικότερα στο
Keywords
Τυχαία Θέματα