Α.Σαμαράς:«Το ποτήρι είναι μισογεμάτο»

«Το ποτήρι είναι μισογεμάτο», αλλά με τη βοήθεια των εταίρων της η Ελλάδα προχωρά στην υλοποίηση σκληρών οικονομικών μεταρρυθμίσεων, σημείωσε ο Πρωθυπουργός προσερχόμενος στο συνέδριο του Εκδοτικού Οργανισμού Die Welt.
«Το ποτήρι είναι μισογεμάτο. Ανταποκρινόμαστε στις υποχρεώσεις μας και η Ευρώπη βοηθά», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς σε δημοσιογράφους λίγη ώρα πριν τη συνάντησή του
με την καγκελάριο Μέρκελ στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου. Προηγήθηκε συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών και αντικαγκελάριο της Γερμανίας Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ.
Στις κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών πριν την έναρξη της άτυπης συνάντησής τους, η Αγκελα Μέρκελ δήλωσε ευτυχής που συναντάται και πάλι με τον έλληνα πρωθυπουργό (σ.σ. για την τρίτη φορά από τον περασμένο Αύγουστο).

Στο τέλος της χρονιάς είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε και να φτάσουμε σε συμπέρασμα για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Παρακολουθούμε από κοντά το πρόγραμμα αναθεώρησης και τις προσπάθειες που γίνονται ... ξέρουμε τις δυσκολίες που υπάρχουν και πρέπει να βρούμε λύσεις στα προβλήματα της Ελλάδας, ανέφερε μεταξύ άλλων η καγκελάριος και εκτίμησε ότι μία καλύτερη οικονομική συνεργασία και συγκερασμός των προσπαθειών θα μας βοηθήσει όλους.

Από την πλευρά του, ο κ. Σαμαράς τόνισε πως η Ελλάδα κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για να ανακτήσει την αξιοπιστία της και την εμπιστοσύνη τόσο των λαών της Ευρώπης όσο και των αγορών. Προς την κατεύθυνση αυτή, σημείωσε, έχουμε ψηφίσει νομοσχέδια που διασφαλίζουν αυτήν την πορεία και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε τη ρευστότητα της οικονομίας.

Σε προβληματισμένο ύφος, ωστόσο, κινείται σημερινό δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, το οποίο εικάζει ότι «κάτι δεν πήγε καλά στην τελευταία συνάντηση των δύο ηγετών».

Το περιοδικό διερωτάται γιατί οι δύο ηγέτες συναντώνται για τρίτη φορά σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και υποθέτει ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά στις συνομιλίες, «αλλιώς γιατί να πρέπει να έχουν εκ νέου συνάντηση με θέμα την κρίση».

Πράγματι, ιδιαίτερη έκπληξη έχει προκαλέσει στον Τύπο το γεγονός ότι οι δύο ηγέτες πραγματοποίησαν δηλώσεις στους δημοσιογράφους πριν τη συνάντηση και όχι μετά από αυτή, όπως είθισται σε ανάλογες περιπτώσεις.

«Τι θα βγει αυτή τη φορά από τη συνάντηση», διερωτάται το Der Spiegel, επισημαίνοντας ότι «τα χαμόγελα μπροστά στις κάμερες είναι πιο εύκολα πριν τις διαπραγματεύσεις παρά μετά από αυτές».
Χθες κατά την ομιλία του στο δείπνο του συνεδρίου του Die Welt, ο κ. Σαμαράς διαβεβαίωσε για τη βούληση και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές στη χώρα, δίνοντας έμφαση στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της.
Πρόσκληση στους γερμανούς επιχειρηματίες να έρθουν και να επενδύσουν στην Ελλάδα απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, σε δηλώσεις μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τον γερμανό ομόλογό του Γιόαχιμ Γκάουκ.

«Η Ελλάδα μπορεί και στο μέλλον να βασίζεται στη βοήθεια της Γερμανίας», απάντησε ο πρόεδρος Γκάουκ, τονίζοντας πως «η αληθινή φιλία επιβεβαιώνεται σε καιρούς κρίσης». Από την πλευρά του, ο κ. Παπούλιας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι ελληνογερμανικές σχέσεις «στο εξής, θα καθορίζονται από την έννοια της αλληλεγγύης που αποτελεί θεμελιακή ευρωπαϊκή αξία».

ΚΚΕ: Η ανάπτυξη που επιδιώκουν στηρίζεται στη φτώχεια

Βολές κατά της κυβέρνησης και της Ε.Ε. εξαπέλυσε το ΚΚΕ με αφορμή τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τη γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ.

«Η κύρια προσπάθεια του Πρωθυπουργού επικεντρώνεται στην εξασφάλιση συμμάχων- συνεταίρων για την ελληνική πλουτοκρατία στην πιο βαθιά και άγρια εκμετάλλευση πρώτα απ' όλα των Ελλήνων εργαζομένων», επισημαίνει το ΚΚΕ.

Όπως τονίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα, «η ανάπτυξη που επιδιώκουν κυβέρνηση- Μέρκελ- Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζεται στα μονοπώλια και τη φτώχεια, την ανεργία και την ανασφάλεια για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα και λεηλασία του ορυκτού και φυσικού πλούτου της χώρας από τα μονοπώλια».
Keywords
Τυχαία Θέματα