Απο τη νεα χρονιά θα ψηφιστεί το φορολογικό νομοσχέδιο

Μετά τις γιορτές αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο όμως θα κατατεθεί σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, την Παρασκευή. Επιφυλάξεις για επιμέρους ρυθμίσεις έχουν ήδη εκφραστεί από τους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, που διαμαρτυρήθηκαν εμμέσως πλην σαφώς επειδή δεν έχουν πάρει στα χέρια τους το νομοσχέδιο που θα παρουσιάσει αύριο στο Eurogroup ο
υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.
Σύμφωνα με τα όσα έλεγαν στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες συνεργάτες του προέδρου της Βουλής, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, η συζήτηση και ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου θα γίνει στις αρχές του νέου έτους.
Oπως εκτιμούσαν οι ίδιες πηγές, καθώς το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί την Παρασκευή, στη Βουλή, δεν υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια για να γίνει η συζήτησή του μέχρι την 21η Δεκεμβρίου που θα λειτουργεί το κοινοβούλιο, καθώς θα σταματήσει τις εργασίες, ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων.
Σημείωναν ακόμα ότι δεν υπάρχει καμία ανάγκη να ψηφιστεί το φορολογικό νομοσχέδιο πριν τις γιορτές, αφού οι διατάξεις του ισχύουν από την ημέρα κατάθεσης του.
Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, αναχωρεί απόψε για τις Βρυξέλλες και αναμένεται αύριο να ενημερώσει λεπτομερώς τους ομολόγους του της ευρωζώνης για το φορολογικό νομοσχέδιο. Παρούσα στη σύνοδο του Eurogroup θα είναι και η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ που φέρεται να έχει εκφράσει ορισμένες ενστάσεις, κυρίως σε ότι αφορά στη φορολόγηση μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Εθνους», χαρακτηριστικό της δυστοκίας της κυβέρνησης όσον αφορά την οριστικοποίηση των τελικών ρυθμίσεων για τη φορολογία εισοδήματος μισθωτών, συνταξιούχων και ελεύθερων επαγγελματιών είναι το γεγονός ότι στις χθεσινές τηλεφωνικές συνομιλίες των αρχηγών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης διατήρησαν τις επιφυλάξεις τους για σειρά άρθρων και γνωστοποίησαν ότι θα τις αναλύσουν κατά τη συζήτησή τους στην αρμόδια Επιτροπή του Κοινοβουλίου.
Ειδικότερα, ενώ όλοι περίμεναν το σχέδιο νόμου να πάρει τον δρόμο για τη Βουλή την Τρίτη ή το αργότερο το πρωί της Τετάρτης, χθες το βράδυ έγινε γνωστό πως ο κ. Στουρνάρας, θα έχει στις αποσκευές του το τελικό κείμενο του φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο ωστόσο, όπως έλεγαν οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ δεν το έχουν λάβει στα χέρια τους.
Το ΠΑΣΟΚ, όπως εξήγησε ο κ. Βενιζέλος στους συνομιλητές του, επιφυλάσσεται καθώς δεν έχει ενημερωθεί για την τελική μορφή των διατάξεων που κατατίθενται και θα διατυπώσει τις απόψεις του στην αρμόδια επιτροπή και στην Ολομέλεια της Βουλής. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κ. Κουβέλης.
Πλέον αναμένεται με ενδιαφέρον η στάση των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της συζήτησης του επίμαχου νομοσχεδίου, το οποίο βάσει Μνημονίου πρέπει να φέρει πρόσθετα έσοδα στα κρατικά ταμεία κοντά στα 3 δισ. ευρώ στη διετία 2013-2014.

****

Tην
Keywords
Τυχαία Θέματα