Ανοιχτό ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στη Βουλγαρία

"Με την επιλογή μας να συστήσουμε κυβέρνηση μειοψηφίας 'στο μάτι του κυκλώνα' της χειρότερης οικονομικής κρίσης στον κόσμο, πριν από δύο χρόνια, εμείς σώσαμε τη χώρα που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε φέρει στα πρόθυρα της χρεοκοπίας".

Τη θέση αυτή υποστήριξε σήμερα ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, χρησιμοποιώντας την ως επιχείρημα για το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών.

Μάλιστα, όπως είπε, η πολιτική ευθύνη για τυχόν μια τέτοια εξέλιξη, θα επιβαρύνει τα κόμματα της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης, αλλά και το εθνικιστικό "Ατάκα", επειδή αναθεώρησαν τη στάση τους για
υποστήριξη της κυβέρνησης μειοψηφίας του GERB.

Τα παραπάνω δήλωσε ο κ. Μπορίσοφ σε τηλεφωνική συνέντευξη σε τηλεοπτικό κανάλι της Σόφιας, αναφερόμενος στις πρόσφατες απειλές του αρχηγού των σκληροπυρηνικών εθνικιστών Βόλεν Σίντεροφ, ότι το "Ατάκα" θα σταματήσει να υποστηρίζει την κυβέρνηση στην περίπτωση που δεν λάβει δίκαιη μεταχείριση από το υπουργείο Εσωτερικών και από τη βουλγαρική δικαιοσύνη σε ό,τι αφορά τις ανακρίσεις για τα βίαια επεισόδια μεταξύ εθνικιστών και μουσουλμάνων, μπροστά στο μεγάλο τζαμί, στο κέντρο της Σόφιας, την περασμένη Παρασκευή.

"Δεν φοβόμαστε πρόωρες εκλογές". Αυτός ήταν ο κεντρικός άξονας της άμεσης πολιτικής αντίδρασης των αρχηγών των βασικών κοινοβουλευτικών δυνάμεων στο "γάντι", που έριξε ο πρωθυπουργός.

"Για μια κυβέρνηση, η οποία δεν τα βγάζει πέρα με τις μεταρρυθμίσεις, ενώ έχει δώσει γενναιόδωρες λαϊκίστικες υποσχέσεις, που δεν μπορεί να εκπληρώσει με κανένα τρόπο, θα είναι πολύ δύσκολο να ολοκληρώσει τη θητεία της ως το τέλος", δήλωσε στα ΜΜΕ ο πρόεδρος της "Ένωσης των Δημοκρατικών Δυνάμεων", Μάρτιν Ντιμιτρόφ.

Ως "μεγάλη καταστροφή για το GERB και προσωπικά για τον αρχηγό του κυβερνώντος κόμματος Μπόικο Μπορίσοφ" χαρακτήρισε από την πλευρά του την ενδεχόμενη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ο συμπρόεδρος του κ. Ντιμιτρόφ στην κεντροδεξιά "Γαλάζια συμμαχία", Ιβάν Κώστοφ.

"Επικοινωνιακό κόλπο" με το οποίο ο κ. Μπορίσοφ προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή της κοινής γνώμης από την αποσταθεροποίησης της Πολιτείας ως "συνέπεια" των πειραμάτων της κυβέρνησης, χαρακτήρισε τις δηλώσεις Μπορίσοφ ο αρχηγός της αριστερής αντιπολίτευσης, Σεργκέι Στανίσεφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Σοσιαλιστές δεν έχουν κανένα λόγο να φοβούνται πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, επειδή κερδίζουν συνεχώς την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης με την υπεύθυνη και εποικοδομητική στάση τους, αλλά και με τις εναλλακτικές πολιτικές, που προτείνει η αριστερή αντιπολίτευση.

"Οπωσδήποτε το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι σε πολύ καλύτερη φόρμα σε σύγκριση με το 2009", πρόσθεσε ο κ. Στανίσεφ, σχολιάζοντας πρόσφατα γκάλοπ.

Ως προσπάθεια να αντιμετωπίσει το κρίσιμο δίλημμα "μαζί ή ξεχωριστά από τους εθνικιστές" σχολίασε τις δηλώσεις του Βούλγαρου πρωθυπουργού ο εκπρόσωπος του "Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών", Αλιοσμάν Ιμάμοφ.

"Ο κ. Μπόι
Keywords
Τυχαία Θέματα