Ανησυχίες περί αύξησης των επιτοκίων

Η άνοδος της τιμής του δολαρίου Αυστραλίας θα συνεχιστεί εκτιμούν Αυστραλοί οικονομολόγοι, που προβλέπουν ότι θα φτάσει στο $1,12 του αμερικανικού νομίσματος έως τον προσεχή Σεπτέμβριο. Σήμερα το αυστραλιανό νόμισμα βρίσκεται στο 1,08 έναντι του αμερικάνικου νομίσματος, που είναι και η υψηλότερη τιμή του από το 1982.

Η νέα άνοδος του αυστραλιανού νομίσματος οφείλεται, ως ένα βαθμό και στην άνοδο του κόστους ζωής.

Ο πληθωρισμός
στην Αυστραλία εκτινάχτηκε στο 3,3% λόγω πλημμυρών και αύξησης της τιμής των καυσίμων, προκαλώντας ανησυχίες και για επικείμενη αύξηση των επιτοκίων.

Οι οικονομολόγοι λένε πως αν τελικά η κεντρική τράπεζα της χώρας δεν προβεί σε αύξηση των επιτοκίων, αυτό θα οφείλεται στην ήδη υψηλή αξία του αυστραλιανού νομίσματος.

Η άνοδος του πληθωρισμού οφείλεται στις επιπτώσεις από τις πλημμύρες. Οι τιμές των λαχανικών αυξήθηκαν 16% και των φρούτων 14,5%. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως οι τιμές των μπανανών αυξήθηκαν 100%. Την ίδια στιγμή αυξήθηκε και το κόστος των καυσίμων 8,8% και όπως λένε οι ειδικοί "η εποχή της φτηνής βενζίνης τελείωσε για πάντα". Τα καύσιμα θα κοστίζουν όλο και περισσότερο.

Την ίδια στιγμή πάντως άλλα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη δείχνουν μείωση της τιμής των ακινήτων στην Αυστραλία.

Η μείωση, στο πρώτο τρίμηνο του έτους ήταν της τάξης του 0,6%, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά εδώ και χρόνια.
Keywords
Τυχαία Θέματα