Ανησυχία του ΟΑΣΕ για την πολιτική κατάσταση στην Αλβανία

Την ανησυχία του για την τεταμένη, όπως τη χαρακτηρίζει, πολιτική κατάσταση στην Αλβανία, εκφράζει στη δεύτερη έκθεσή του, το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ODIHR) του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που παρακολουθεί την προεκλογική εκστρατεία στη βαλκανική αυτή χώρα, ενόψει των δημοτικών εκλογών της 8ης Μαΐου.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, «η προεκλογική εκστρατεία χαρακτηρίζεται από φορτισμένη πολιτική ατμόσφαιρα, η οποία αντικατοπτρίζεται
στις βίαιες πράξεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας».

Στην ίδια έκθεση τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι, «παρά τις εκκλήσεις των πολιτικών ηγετών, μεταξύ των οποίων του Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού και του ηγέτη της αντιπολίτευσης, για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση, έχουν σημειωθεί πολλά επεισόδια βίας και έχουν εκτοξευθεί αλληλοκατηγορίες από τις δύο πλευρές».

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, οι δημόσιοι υπάλληλοι δέχονται πίεση να συμμετάσχουν στις συγκεντρώσεις του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος, ενώ μαθητές και εκπαιδευτικοί συμμετέχουν αναγκαστικά στις προεκλογικές αυτές συγκεντρώσεις.

«Σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις, παρατηρητές του ΟΑΣΕ επιβεβαίωσαν τις πιέσεις αυτές προς εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν σε τέτοιου είδους δραστηριότητες του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος» τονίζει η έκθεση, που «εξετάζει» τη χρονική περίοδο 12 έως και 25 Απριλίου 2011.

Επίσης, στην ίδια έκθεση ασκείται κριτική στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, η οποία, σύμφωνα με την έκθεση, «σε αρκετές περιπτώσεις ψηφοφορίας για επίμαχα ζητήματα, έχει εκδηλώσει κομματικές τάσεις υπέρ της μίας πλευράς και σε βάρος της άλλης».
Keywords
Τυχαία Θέματα