Αναζητείται χορηγός για το σπίτι του Μόραλη

O Γιάννης Μόραλης λάτρευε το σπίτι του στην παραλία της Αίγινας. Είναι σπίτι με έντονο συμβολισμό τόσο για την Αίγινα και την τοπική κοινωνία όσο και για ολόκληρη την Ελλάδα, καθώς σε αυτό έζησε ο μεγάλο ζωγράφος για πολλά χρόνια και δημιούργησε ένα πολύ μεγάλο μέρος του έργου του, αλλά και επειδή πρόκειται για ένα σπίτι, δείγμα της μεταπολεμικής αρχιτεκτονικής δια χειρός 'Αρη Κωνσταντινίδη. Ειδικά σχεδιασμένο για τον Γιάννη Μόραλη, με λιτές γραμμές από πέτρα και μπετόν μέρος πια του τοπίου, το αντικρίζει κανείς
πριν μπει στο λιμάνι, αριστερά από το σπίτι του φίλου του Νίκου Νικολάου.

Σε αυτό το κτίσμα περνούσε τα καλοκαίρια παρέα με τον Νικολάου, τον Καπράλο, τον Σπανούδη, τον Ελύτη και τους φίλους τους, καλλιτέχνες και πνευματικούς ανθρώπους.

«Η Αίγινα έχει εκπληκτικό φως», έλεγε ο μεγάλος ζωγράφος, κάθε φορά που αναφερόταν στο σπίτι, όπου ζωγράφισε μερικά από τα σημαντικότερα έργα του.

Η είδηση ότι γνωστό μεσιτικό γραφείο πωλεί -προφανώς κατόπιν εντολής των κληρονόμων του- το σπίτι, έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια και αντιδράσεις. Κύριος κληρονόμος του Μόραλη είναι ο γιος του Κωνσταντίνος, από τον πρώτο του γάμο με τη γλύπτρια Μπούμπα Λυμπεράκη, που ζουν μόνιμα στο Παρίσι.

Το θέμα έφερε στη βουλή με ερώτησή του ο βουλευτής Α' Πειραιά και Νήσων, Δημήτρης Καρύδης, ζητώντας από το υπουργείο Πολιτισμού να συμμετάσχει στην προσπάθεια διάσωσης της οικίας Μόραλη και την μετατροπή της σε χώρο τεχνών και εκθέσεων, σε συνεργασία με τον δήμο Αίγινας. Παράλληλα, ο κ. Καρύδης ζήτησε τη συμμετοχή στην κίνηση αυτή και φορέων, που διαθέτουν έργα του καλλιτέχνη, όπως η Εθνική Πινακοθήκη και η Εθνική Τράπεζα.

Στην προσπάθεια πρωτοστατεί η γνωστή γκαλερίστα Πέγκυ Ζουμπουλάκη σε συνεργασία με πολλούς φίλους του Μόραλη, φιλότεχνους και κατοίκους της Αίγινας. «Δεν έχουμε στόχο να απαγορεύσουμε την πώληση από τους ιδιοκτήτες, αλλά προσπαθούμε να βρούμε χορηγό, ο οποίος θα αγοράσει το σπίτι, προκειμένου να γίνει ένα πνευματικό ίδρυμα, ένας ζωντανός οργανισμός», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η γκαλερίστα.

Σημειώνεται ότι η κ. Ζουμπουλάκη, σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας, έχει αναλάβει την καταγραφή και ψηφιοποίηση όλου του έργου του Μόραλη.
Keywords
Τυχαία Θέματα