Ανάκριση αξιωματούχου για το αποτυχημένο πραξικόπημα

Ανώτατος τούρκος στρατιωτικός αξιωματούχος ανακρίθηκε σήμερα από εισαγγελείς στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο της έρευνας για το σχέδιο πραξικοπήματος που επιχειρήθηκε στη χώρα το 2003 κατά της συντηρητικής ισλαμικής κυβέρνησης της Τουρκίας και παραπέμφθηκε σε δίκη, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Πρόκειται για τον πτέραρχο Μπιλγκίν Μπαλανλί, διοικητή της Στρατιωτικής Ακαδημίας που λέγεται ότι προοριζόταν για τη θέση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, ο οποίος απάντησε στις ερωτήσεις των εισαγγελέων που ερευνούν την υπόθεση πραξικοπήματος του 2003, μετά
την άφιξη στην εξουσία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, ο πτέραρχος αρνήθηκε κάθε εμπλοκή του στην υπόθεση αυτή.

Την Παρασκευή τέσσερις ακόμα στρατιωτικοί, δύο εκ των οποίων στρατηγοί ανακρίθηκαν από τους ίδιους εισαγγελείς οι οποίοι δεν έχουν απαγγείλει σε βάρος τους κατηγορίες.

Το αποτυχημένο πραξικόπημα στόχευε στην πρόκληση θερμού επεισοδίου με την Ελλάδα και άλλων επεισοδίων με στόχο την πρόκληση χάους στη χώρα και στη συνέχεια ανατροπή της κυβέρνησης.

Πάνω από 200 στρατιωτικοί ενεργοί ή απόστρατοι, έχουν κατηγορηθεί για την εμπλοκή τους στην αποτυχημένη αυτή απόπειρα κατά του κράτους.
Keywords
Τυχαία Θέματα