Ακούστε την Κριστίν,επιτέλους...

Μια «άλλη» λίστα Λαγκάρντ, που δεν έχει καταγραφεί σε στικάκια και κάθε άλλο παρά απόρρητη είναι, θα καθορίσει τη ζωή μας στο μέλλον, περισσότερο ίσως από εκείνην που προκάλεσε πολιτική θύελλα τις προηγούμενες ημέρες. Είναι οι υποδείξεις της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, βάσει των οποίων θα γίνεται στο εξής η εκταμίευση των δόσεων του δανείου.
Μεταξύ άλλων, το Ταμείο μιλάει ξεκάθαρα για απολύσεις στο Δημόσιο και δείχνει να μην
έχει κλείσει το κεφάλαιο των ωριμάσεων στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, αφού αναφέρει ότι θα επανεξεταστεί στις αρχές του 2014. Ετσι αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων περικοπών.

«Η δημοσιονομική προσαρμογή βασίστηκε σε υπερβολικό βαθμό σε περικοπές δαπανών και αυξημένους φόρους για τους μισθωτούς, ενώ οι πλούσιοι και οι αυτοαπασχολούμενοι συνέχιζαν να φοροδιαφεύγουν σε εντυπωσιακό βαθμό και ο υπερτροφικός και αντιπαραγωγικός δημόσιος τομέας υπέστη ελάχιστες περικοπές.

Οι εργαζόμενοι σήκωσαν στους ώμους τους όλο το βάρος, καθώς οι τιμές δεν έπεσαν επειδή δεν αποκαταστάθηκε ο ανταγωνισμός στην αγορά και δεν άνοιξαν τα κλειστά επαγγέλματα».

Τα παραπάνω λόγια, που θα προσυπέγραφαν πιθανότατα οι περισσότεροι Ελληνες, ανήκουν στην έκθεση του ΔΝΤ, που συνόδευσε την απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 3,24 δισ. ευρώ προχθές από το διοικητικό του συμβούλιο. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο με τις επιδόσεις στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων και επισημαίνει ότι αν εξακολουθήσει να σημειώνεται υστέρηση σε σχέση με τους στόχους, οι μάνατζερ του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων πρέπει να αντικατασταθούν από ξένους ειδικούς.

Κυρίως όμως εκφράζει με κάθε τρόπο την απογοήτευσή του για τις κακές επιδόσεις της Ελλάδας στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Νέοι στόχοι τίθενται στον τομέα αυτόν, όπως η τοποθέτηση 2.000 φοροελεγκτών. Επισημαίνεται, μάλιστα, ότι ο έλεγχος του τρίτου τριμήνου του 2013, με βάση τον οποίο θα αποφασιστεί η εκταμίευση της αντίστοιχης δόσης, θα επικεντρωθεί στην αναμόρφωση της φορολογικής διοίκησης. Αν δεν πιάσετε τους στόχους για ιδιωτικοποιήσεις, αν δεν απολύσετε δημοσίους υπαλλήλους και δεν πατάξετε τη φοροδιαφυγή θα χρειαστεί να πάρετε νέα επώδυνα και κοινωνικά άδικα μέτρα, προειδοποιεί το Ταμείο.

Στο «διά ταύτα», όμως, δεν είναι βέβαιο ότι θα συμφωνήσουν τόσο πολλοί, καθώς το Ταμείο υποδεικνύει όχι μόνο να συλληφθούν οι φοροφυγάδες, αλλά και να επιταχυνθεί το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, αν χρειαστεί με την τοποθέτηση ξένων μάνατζερ, και να γίνουν στοχευμένες απολύσεις στο Δημόσιο. Επίσης, ζητεί πρόσθετα μέτρα 2-4 δισ. ευρώ για τη διετία 2015-2016 και στο σημείο αυτό ξεχνά την υπερβολική φορολογική επιβάρυνση και εισηγείται παράταση για δύο ακόμη χρόνια της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης.

Πάντως, είναι φανερό ότι το Ταμείο είναι ενοχλημένο από τις κακές επιδόσεις στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αναφέρεται συγκεκριμένα στις αντιδράσεις εφοριακών στην εφαρμογή των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων και καθιστά σαφές ότι στο εξής οι στόχοι για τους ελέγχους και τις μεταρρυθμίσεις πρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα, προκειμένου να εκταμιεύονται οι δόσεις.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είπε το «ναι» για τη δόση με μεγάλη δυσκολία, όπως προκύπτει και από την έκθεσή του. Κι αυτό
γιατί - παρά την αποφασιστικότητα που αναγνωρίζει στην κυβέρνηση - διατηρεί επιφυλάξεις για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Μόνο χάρη στη δέσμευση που ανέλαβαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να επανεξετάσουν το θέμα, μειώνοντας περαιτέρω το χρέος, εφόσον η Ελλάδα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα, φαίνεται - από την έκθεση - πως πείστηκαν και υποχώρησαν. Μάλιστα οι τεχνοκράτες, θέλοντας ίσως να προκαταλάβουν την ευρωζώνη, περιγράφουν και τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να γίνει μια τέτοια παρέμβαση.

«Ο χρόνος θα δείξει τι θα απαιτηθεί», λένε, «αλλά οι εκτιμήσεις του προσωπικού σε αυτό το χρονικό σημείο αναφέρουν ότι θα είναι κάποιος συνδυασμός κουρέματος, μηδενισμού των επιτοκίων της πρώτης σύμβασης και χαμηλότερων επιτοκίων στα δάνεια του EFSF». Εκτιμάται ότι θα χρειαστεί κούρεμα 25%.

Στόχος είναι να περιοριστεί το χρέος στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και να υποχωρήσει κάτω από 110% του ΑΕΠ το 2022.
Επιπλέον, το ΔΝΤ ζητεί από την ευρωζώνη να εξασφαλίσει και πρόσθετη χρηματοδότηση για την Ελλάδα, καθώς θα υπάρξει χρηματοδοτικό κενό 5,5 - 9,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2015-2016.

ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ, ΕΛΕΝΑ ΛΑΣΚΑΡΗ

***

«Η Ελλάδα δεν θα επιστρέψει στις αγορές πριν από το τέλος του 2014 και η Ευρώπη θα πρέπει έως τότε να τις παρέχει την απαραίτητη στήριξη», ξεκαθάρισε χθες σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους ο Πολ Τόμσεν, επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα. Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος, λέγοντας ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους του προγράμματος.
Ο δανός οικονομολόγος ξεκαθάρισε πως το ελληνικό πρόγραμμα εκτροχιάσθηκε κατά το 2012 από τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, ωστόσο αναπροσαρμόστηκε και πλέον έχει επανέλθει εντός τροχιάς μετά τη λήψη επώδυνων μέτρων, τα περισσότερα εκ των οποίων θα εφαρμοστούν εντός του 2013. «Η πολιτική βούληση έφερε μπροστά το πρόγραμμα», τόνισε.
Ερωτηθείς για το κενό χρηματοδότησης στο ελληνικό πρόγραμμα ύψους 5,5 - 9,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2015-2016 το στέλεχος του ΔΝΤ υπογράμμισε πώς «οι Ευρωπαίοι ξέρουν ότι όποιο και αν είναι το κενό θα πρέπει να το καλύψουν» και ότι «η Ευρώπη θα προσφέρει εκείνη την περίοδο ό,τι χρειάζεται για τη μείωση του χρέους».
Στο σκέλος της ανταγωνιστικότητας τόνισε πως οι ελληνικές Αρχές έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο όσον αφορά τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, αλλά τα κέρδη αυτά ακόμη δεν έχουν μεταφραστεί σε αλλαγές στις τιμές. «Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να ισορροπούμε την οικονομία με χαμηλότερο κόστος», είπε, προσθέτοντας πως μεγάλο κομμάτι του κενού ανταγωνιστικότητας έχει κλείσει. Εστίασε δε στην ανάγκη άμεσης απελευθέρωσης επαγγελμάτων, αγορών και υπηρεσιών, αλλά και στην ανάγκη να ανοίξουν η αγορά ενέργειας και οι μεταφορές.

***

Στα 45 δισ. ευρώ ανεβάζει την παραοικονομία στην Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενώ εκτιμά πως μόνο τα αδήλωτα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών έφτασαν πέρυσι τα 11 δισ. Συγκεκριμένα, στην έκθεση του ΔΝΤ η παραοικονομία εκτιμάται στο 25% του ΑΕΠ. Τα αδήλωτα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών φτάνουν το 6% και η φοροδιαφυγή υπολογίζεται μεταξύ 1% και 1,75% του ΑΕΠ το 2012. Τα ποσοστά αυτά μεταφράζονται σε 11 δισ. αδήλωτα ετήσια εισοδήματα από τους ελεύθερους επαγγελματίες και η φορολόγησή τους θα απέδιδε πρόσθετα έσοδα από 1,83 έως 3,2 δισ. ευρώ.
Keywords
Τυχαία Θέματα