Ακόμα πιο ακριβό το ρεύμα σε λίγα χρόνια

Με την εκμετάλλευση του λιγνίτη, η ΔΕΗ ως μονοπωλιακή επιχείρηση ηλεκτρισμού κατάφερε να έχει το χαμηλότερο τιμολόγιο ρεύματος στην Ευρώπη και τα έσοδα που αποκόμιζε επενδύθηκαν στον εξηλεκτρισμό της χώρας και όχι σε λογαριασμούς στην Ελβετία, ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Α. Ζερβός, απαντώντας σε ερωτήσεις στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την ελληνική ενεργειακή οικονομία που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής.

Ο κ. Ζερβός ανέφερε
πάντως ότι τα επόμενα χρόνια η συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό ισοζύγιο θα μειώνεται ενώ θα αυξάνονται οι Ανανεώσιμες Πηγές και το φυσικό αέριο. Τόνισε επίσης ότι ο "οδικός χάρτης" για την ενέργεια που δημοσίευσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου για την παραγωγή ενέργειας το 2050, πράγμα που σημαίνει (δεδομένου του αποκλεισμού της πυρηνικής ενέργειας στη χώρα μας) ότι η Ελλάδα πρέπει να στηριχθεί στις ΑΠΕ. Ο κ. Ζερβός ανέφερε εξάλλου ότι η ΔΕΗ θα επιχειρήσει (όπως έκανε και στο παρελθόν αλλά χωρίς αποτέλεσμα) να αντισταθμίσει την απώλεια μεριδίου που θα έχει στην εσωτερική αγορά, όσο προχωρά η απελευθέρωση, δραστηριοποιούμενη στο εξωτερικό.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Εταιριών Ηλεκτρικής Ενέργειας κ. Αν. Καλλιτσάντσης ανέφερε ότι η ΔΕΗ εκμεταλλεύεται ένα δημόσιο αγαθό, όπως ο λιγνίτης, χωρίς αντάλλαγμα. Περιγράφοντας επίσης τις συνθήκες στην αγορά τόνισε ότι από το 2010 η εγχώρια παραγωγή υπερκαλύπτει την αιχμή της ζήτησης, που σημαίνει ότι έχει αντιμετωπισθεί το έλλειμμα που υπήρχε ως το 2009, μεταξύ άλλων και με τις επενδύσεις σε νέες μονάδες φυσικού αερίου άνω των 2.000 μεγαβάτ από τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς, συνολικού ύψους 1,5 δις. ευρώ.

Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου κ. Χ. Σπίρτζης τάχθηκε υπέρ της ανάπτυξης όλων των μορφών ΑΠΕ, με ίση μεταχείριση και με προϋπόθεση να αναπτυχθεί ελληνική παραγωγή του απαιτούμενου τεχνολογικού εξοπλισμού.

Τέλος ο κ. Κ. Σταυρίδης, Διευθυντής Μεγάλων Έργων της Εθνικής Τράπεζας, επεσήμανε ότι με τις τρέχουσες συνθήκες η χρηματοδότηση των ενεργειακών έργων απαιτεί μεγαλύτερη ιδιωτική συμμετοχή καθώς περιορίζεται το κομμάτι που καλύπτουν τα δανειακά κεφάλαια.
Keywords
Τυχαία Θέματα