Αγριες κουβέντες

Ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα η μαραθώνια συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλου με τα στελέχη της τρόικας στην οδό Ζαλοκώστα. Στη συνάντηση μετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμώνων κ. Γ. Ζανιάς και ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Γ. Χαρδούβελης (ο οποίος αποχώρησε λίγο πριν τις 20.00 για να ενημερώσει τον πρωθυπουργό ο οποίος διατηρεί ανοιχτή γραμμή με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και ενημερώνεται για
όλα τα θέματα).
Οι σκληρές διαπραγματεύσεις της Παρασκευής με την τρόικα περιελάμβαναν σειρά κρίσιμων θεμάτων, όπως οι απολύσεις στον στενό δημόσιο τομέα και η μορφή που θα πάρει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι προχωρά η επεξεργασία των κειμένων «λέξη λέξη», ότι τα εργασιακά δεν συζητούνται σε αυτή τη σύσκεψη αλλά σε ανώτερο επίπεδο, εννοώντας τις διαπραγματεύσεις του Πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων και ότι το βασικό θέμα συζήτησης από τις 13.30 στη Ζαλοκώστα είναι τα δημοσιονομικά.

Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε συνάντηση του κ. Βενιζέλου με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του διοικητή της τράπεζας της Ελλάδος κ. Προβόπουλου. Τελικά ο τελευταίος μετέβη στην οδό Ζαλοκώστα και συναντήθηκε με τα στελέχη της τρόικας περίπου στις 19.00 και τον κ. Βενιζέλο και αποχώρησε στις 20.20. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο προέδρος του ΟΔΔΗΧ κ. Π. Χριστοδούλου.

Νωρίτερα, στις 16.00, στη Ζαλοκώστα κατέφθασαν για να συμμετάσχουν στη σύσκεψη ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Δ. Ρέππας με τον υφυπουργό κ. Ντ. Ρόβλια.

Ως γνωστόν, ένα από τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης είναι η συγχώνευση φορέων του Δημοσίου με ταυτόχρονες απολύσεις-εξπρές υπαλλήλων.

Η συζήτηση για τη διάρθρωση του δημοσίου τομέα διήρκησε από τις 16:00 έως τις 18:30. Αμέσως μετά αποχώρησε ο κ. Ρέππας.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες συζητήθηκε η αξιολόγηση δομών και προσωπικού στον δημόσιο τομέα, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο απολύσεων, καθώς επίσης η περικοπή των επικουρικών συντάξεων και η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στους 720.000 υπαλλήλους του Δημοσίου συμπεριλαμβάνονται 165.000 ένστολοι και 190.000 εκπαιδευτικοί, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες θα μπουν επίσης στη διαδικασία της αξιολόγησης.

Προς το παρόν προχωρά μια διαδικασία τεκμηρίωσης σε συνεργασία με την TASK Force, με Γάλλους ειδικούς και με το κλιμάκιο του ΔΝΤ που βρίσκεται μόνιμα στην Αθήνα. Στόχος είναι η μείωση του προσωπικού κατά 150.000 ως το 2015.
Keywords
Τυχαία Θέματα