Αγωνία για το αποτέλεσμα της τετραπλής ψηφορορίας

Συνεχίζεται η καταμέτρηση των φηφοδελτίων. Λίγα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα κήρυξε ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης την επανέναρξη της συνεδρίασης. Αφού ενημέρωσε το Σώμα για τον τρόπο ψηφοφορίας ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης, είπε στους βουλευτές ότι το ψηφοδέλτιο που είχε διανεμηθεί είναι το σωστό και ότι ήταν άδικος ο θόρυβος που δημιουργήθηκε. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης αν και επέμεινε ότι τα ψηφοδέλτια
πρέπει να αναφέρουν το όνομα του εγκαλούμενου και από κάτω τα αδικήματα, είπε δεν χρειάζονται περιττές εντάσεις και μπορεί το Σώμα να τοποθετηθεί και αμέσως μετά ξεκίνησε η ψηφοφορία.
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος ανέφερε ότι ο τύπος των ψηφοδελτίων θυμίζει τα ομοιόμορφα ψηφοδέλτια της εκλογής του Χρ. Σαρτζετάκη, υποστήριξε δε πως επιχειρείται αποτροπή παραπομπής των προσώπων που δεν επιθυμεί η κυβέρνηση και γι αυτό οι βουλευτές των ΑΝΕΛ θα ψηφίσουν σε κάθε ψηφοδέλτιο όλες τις προτάσεις.

Εκ μέρους του ΚΚΕ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Σπύρος Χαλβατζής είπε ότι τα ψηφοδέλτια θα πρέπει να αναφέρουν το κάθε ένα το όνομα του εγκαλούμενου και από κάτω τα αδικήματα που συνολικά προτείνονται από τα κόμματα για την συγκρότηση Προανακριτικής. Δήλωσε όμως ότι πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία.

«Δεν υπάρχει καμία σκοπιμότητα, είναι αυτονόητο αυτό. Η προανακριτική Επιτροπή, αν συσταθεί μπορεί να αποφασίσει διεύρυνση της έρευνας και για άλλα αδικήματα» τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, προσθέτοντας πως ο τρόπος που προκρίθηκε για την ψηφοφορία ήταν και αποτέλεσμα της σύμφωνης γνώμης της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής.

Τελικώς, δι εγέρσεως εγκρίθηκε ο τύπος του ψηφοδελτίου.

Τα ψηφοδέλτια που διανεμήθηκαν στους βουλευτές αναφέρουν το όνομα του εγκαλούμενου και τα αδικήματα για τα οποία προτείνεται η παραπομπή σε Προανακριτική από κάθε κόμμα ξεχωριστά. Έτσι ο βουλευτής που θέλει να ψηφίσει για παράδειγμα την συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου θα προσέρχεται στην κάλπη για τον κ. Παπακωνσταντίνου και θα ρίχνει το φάκελο με το ψηφοδέλτιο στο οποίο μπορεί να σημειώσει πέραν της μίας επιλογές.

Δηλαδή, να ψηφίσει και τις τρεις προτάσεις για τον κ. Παπακωνσταντίνου. Στο τέλος όμως, θα αθροίζονται οι προτάσεις. Έτσι αν ένας βουλευτής έχει ψηφίσει και τις τρεις προτάσεις για τον κ. Παπακωνσταντίνου θα θεωρείται ότι η πρόταση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, έλαβε μία ψήφο, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ έλαβε μία ψήφο και η πρόταση ΑΝΕΛ- ΧΑ έλαβε μία ψήφο. Δεν θα θεωρείται δηλαδή ότι από το συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο η παραπομπή του κ. Παπακωνσταντίνου έλαβε τρεις ψήφους. Θα αθροίζεται η πρόταση και όχι το πρόσωπο. Αντίστοιχος θα είναι ο υπολογισμός και στην περίπτωση που ένας βουλευτής δηλώσει «όχι» ή «παρών» για την παραπομπή.

Τα προβλήματα που οδήγησαν νωρίτερα σε διακοπή

Παρά τη συμφωνία που υπήρξε το μεσημέρι για τέσσερις κάλπες και ένα ψηφοδέλτιο ανά πρόσωπο, λίγο πριν από την έναρξη της διαδικασίας εμφανίστηκαν νέα ζητήματα.

Θέμα προέκυψε την τελευταία στιγμή με τα ψηφοδέλτια και για το εάν αυτά θα πρέπει να έχουν αναλυτικά τις κατηγορίες ανά πρόσωπο για το οποίο καλούνται να αποφασίσουν οι βουλευτές.

Ο Δ.Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ) ζήτησε να τυπωθούν νέα ψηφοδέλτια, στα οποία για κάθε πρόταση να υπάρχουν τα προτεινόμενα αδικήματα για κάθε πρόταση, ώστε να έχουν ευχέρεια επιλογής οι βουλευτές.

«Η άποψη (που εξέφρασε νωρίτερα ο Μ.Βορίδης εκ μέρους της ΝΔ) ότι τα ψηφοδέλτια δεν αθροίζονται μπορεί να οδηγήσει σε φιάσκο» είπε ο κ. Παπαδημούλης.

Ο πρόεδρος του Σώματος, Β.Μεϊμαράκης, τελικά διέκοψε τη διαδικασία προκειμένου να υπάρξει διαβούλευση μεταξύ των εκπροσώπων των κομμάτων.

Πρόβλημα, όμως, προέκυψε και από τη δικογραφία που απέστειλαν στη Βουλή οι οικονομικοί εισαγγελείς με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και το ΚΚΕ να ζητούν αναβολή.

Αναβολή ζήτησαν Καμμένος και Παπαρήγα

Με δεδομένο τον φάκελο με τις καταθέσεις ενώπιον του οικονομικού εισαγγελέα που διαβιβάστηκε απόψε στη Βουλή, η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα έθεσε το ενδεχόμενο να μετακινηθεί η ψηφοφορία γιατί όπως είπε «αν μέσα στο πακέτο αυτό προκύπτει
κάτι απαλλακτικό για κάποιον που θα ήθελαν οι βουλευτές να ψηφίσουν παραπομπή, πρέπει να το μελετήσουν».

Μπορεί να χρειαστεί μια Κ.Ο. που δεν έρχεται με προκάτ απόψεις να προσθέσει ή να αφαιρέσει πρόσωπα, είπε η κ. Παπαρήγα.

Την αναβολή της ψηφοφορίας για αύριο το πρωί ζήτησε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος καθώς το βράδυ της Πέμπτης διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον υπουργό Δικαιοσύνης, συμπληρωματική αναφορά του εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος με επισυναπτόμενα έγγραφα σχετικά με την υπόθεση.

Έντονη αντιπαράθεση Βενιζέλου-Τσίπρα

«Δεν έχουμε στόχο να στοχοποιήσουμε πρόσωπα, αλλά ένα σύστημα κλεπτοκρατίας που έριξε τη χώρα στα βράχια» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας όταν ανέβηκε στο βήμα της Βουλής σημειώνοντας: «Απαιτούμε από τον Πρωθυπουργό να απαντήσει. Θα καλύψει αυτούς που κράτησαν το στικάκι; Δεν δικαιούται να σιωπά και να συγκαλύπτει. Μας δημιουργεί την
εντύπωση σαν να καταβάλει τόκο στον κ. Βενιζέλο για την πρωθυπουργοποίηση του».

Άμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος πήρε το λόγο για να κατηγορήσει τον κ. Τσίπρα ότι δεν τον θέλει ως πολιτικό αντίπαλο αλλά ως κατηγορούμενο.

«Όλη η τοποθέτηση του ήταν ένα κήρυγμα βαθιάς σύγχυσης Ενοχλήθηκε από την πολιτική μου κριτική, αλλά δεν πήρε σαφή θέση στις κατηγορίες για τη στρατηγική σκευωρίας Είστε ψευδεπίγραφα ριζοσπάστες» πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.

«Είπα πως σήμερα θα δω με κατανόηση όλα όσα καταθέτει ο κ. Βενιζέλος, αλλά δεν μπορώ να μην σχολιάσω "φωνάζει ο κλέφτης για φοβηθεί ο νοικοκύρης"» ανταπάντησε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε παιδαριώδεις και αστήρικτες τις σε βάρος του κατηγορίες, τις οποίες, όπως είπε, διαψεύδουν τα γεγονότα. Μίλησε, μάλιστα, για «τρία χτυπήματα κατά της σκευωρίας» και καταφέρθηκε εμμέσως κατά του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη.

Ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε τις «συνασπισμένες δυνάμεις της οπισθοδρόμησης» ότι βρίσκονται σε κατάσταση νευρικότητας, μετά την αποτυχία τους στις εκλογές και τη συμφωνία στις αρχές Δεκεμβρίου.

«Δεν έμεινε τίποτα άλλο, έμεινε το ρεσάλτο με στόχο το ΠΑΣΟΚ, γιατί είναι ο εγγυητής της πολιτικής σταθερότητας. Γι' αυτό πρέπει να χτυπηθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ» είπε ο Βενιζέλος, κάνοντας λόγο για ομολογημένο στόχο -από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ- να πέσει η κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε για αμηχανία και αντιφάσεις την αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας ότι «εκτεθήκατε από τις αποκαλύψεις» και περίμενε ότι θα αποσύρουν την πρόταση.

«Αντί για αυτό κρυφτήκατε πίσω από την ιστορία με τις κάλπες. Αδειαστήκατε τελείως. Δεν σας ενδιαφέρει η αλήθεια, αλλά να την κάνετε μοχλό μίας πολιτικής σκευωρίας» είπε.

Παράλληλα, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι βρίσκεται πίσω από ένα «δίκτυο οργανωμένων συκοφαντικών διαρροών», λέγοντας μάλιστα ότι υπήρξε οργανωμένη διασπορά ψευδών ειδήσεων εν όψει της εκ νέου άφιξης του υλικού από τη Γαλλία.

Παπακωνσταντίνου: «Δεν έχασα το CD»

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι δεν υπήρχε μια λίστα αλλά το αρχικό CD περιείχε περίπου 2.000 αρχεία με αντίστοιχα ονόματα καταθετών.

«Δεν έχασα το CD», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου τονίζοντας ότι το παρέδωσε στη γραμματέα του για φύλαξη. «Δεν ξέρω πού είναι σήμερα».

Και συνέχισε: «Και εδώ να τονίσω κάτι, γιατί υπάρχει μια ολόκληρη φιλολογία για συνεργάτες μου. Αν υπάρχει ευθύνη – όποια ευθύνη – αυτή βαρύνει αποκλειστικά εμένα. Κανέναν άλλο. Τόσο ο συνεργάτης μου που μου έφερε τα 20 ονόματα, όσον και όποιος έκανε το αντίγραφο σε usb, ενήργησαν αυστηρά υπό τις οδηγίες μου.

» Είναι προφανές ότι αντικειμενικά – πολιτικά – πράγματι φέρω ευθύνη γι αυτό. Είναι προφανές ότι έπρεπε να υπάρξει καλύτερη διαχείριση και μεγαλύτερη επιμέλεια».

» Κάποιοι με θέλουν αποδιοπομπαίο τράγο», δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι δεν έκανε περιουσία από την πολιτική. «Ας αναλογιστούν όλοι τις ευθύνες τους», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου και κατέληξε: «με ενδιαφέρει το όνομά μου να είναι καθαρό».
Keywords
Τυχαία Θέματα