Αύξηση των ελληνικών εξαγωγών

Αύξηση των ελληνικών εξαγωγών κατά 8-10% για το 2011 προβλέπει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, όπως ανακοίνωσε στον απολογισμό δράσεων που παρουσιάστηκε στην ετήσια γενική συνέλευση του συνδέσμου, η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη. Υπενθύμισε δε ότι έχει τεθεί ως στόχος ο υπερδιπλασιασμός της συμμετοχής των ελληνικών εξαγωγών στο ΑΕΠ της χώρας, ώστε στο τέλος του 2014 να ανέρχεται στο 16% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Η ίδια σημείωσε ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας συμφώνησαν
με την ανάγκη εξάλειψης των αντικίνητρων που τους παρουσίασε ο σύνδεσμος και είναι τα ίδια που έχει επισημάνει και προς την κυβέρνηση. Σχετικά με την πορεία των εξαγωγών ανέφερε ότι: ''Μπορεί ο Μάρτιος να διέκοψε το σερί των 5 ανοδικών μηνών από τον Οκτώβριο του 2010, αλλά οι ρυθμοί αύξησης των εξαγωγών είναι ακόμη εξαιρετικά θετικοί. Στο πρώτο τρίμηνο του 2011, οι ελληνικές εξαγωγές βρίσκονται 12,5% υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι.

Αν συνεχιστούν οι ρυθμοί αυτοί, θα φτάσουμε ακόμα πιο κοντά στον στόχο του 16% και ίσως ξεπεράσουμε και το ρεκόρ των 17,4 δις ευρώ του 2008. Πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία των ευρωπαϊκών οικονομιών και κυρίως των βασικών μας πελατών Γερμανία, Ιταλία, Κύπρος, την ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο, την εξομάλυνση ή μη της κατάστασης στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή, τις τιμές του πετρελαίου''.

Η κυρία Σακελλαρίδη αναφέρθηκε στη συμβολή του ΠΣΕ στη συνδιαμόρφωση, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, μία συνεκτικής Εθνικής Στρατηγικής για τις Εξαγωγές, σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας προκειμένου να αναπτυχθούν χρηματοδοτικά εργαλεία στήριξης των εξαγωγικών επιχειρήσεων, μέσω του ΕΣΠΑ, του ΕΤΕΑΝ και του Επενδυτικού Νόμου. Ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι ο ΠΣΕ έχει υποβάλλει σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Κρήτης, Πρόγραμμα Προώθησης/Προβολής Αγροτικών Προϊόντων στη Ρωσία, συνολικού προϋπολογισμού 1,8 εκατ. ευρώ, υποβλήθηκε ως Cluster Εξωστρέφειας στο υπουργείο σχέδιο προγράμματος τεχνικής υποστήριξης και εκπαίδευσης/κατάρτισης στελεχών εξαγωγικών επιχειρήσεων ενώ διευρύνεται και το ερευνητικό έργο, σε καινοτόμους τομείς όπως είναι η ενδυνάμωση των ελληνικών εξαγωγών υψηλής τεχνολογίας

Σημείωσε ως βασικά εμπόδια της οικονομικής ανάκαμψης και ως παράγοντες χαμηλής διεθνούς ανταγωνιστικότητας στην Ελλάδα, τη γραφειοκρατία και την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά -ειδικά τις καθυστερήσεις στις επιστροφές ΦΠΑ προς τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, και ανέφερε ότι προωθείται η εξαγγελία του υπουργού κ. Μ. Χρυσοχοΐδη για τη δημιουργία του Παραθύρου για τις Εξαγωγές (Single Window for Exports), που θα περιορίσει σημαντικά το χρόνο και το κόστος των εξαγωγικών διαδικασιών, μέσα από μία ψηφιακή πλατφόρμα.

Αναφερόμενη στην παροχή ποιοτικά και ποσοτικά αναβαθμισμένων υπηρεσιών προς τις εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας, η κ. Σακελλαρίδη σημείωσε ότι ο σύνδεσμος υποστήριξε συνολικά περισσότερα από 120 αιτήμ
Keywords
Τυχαία Θέματα