Αφησαν τον Ρασούλοφ να πάει στις Κάννες

Ο ιρανός σκηνοθέτης Μοχάμαντ Ρασούλοφ, του οποίου η ταινία «Στο επανιδείν» προβλήθηκε στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών, έλαβε άδεια από τις αρχές της Τεχεράνης για να ταξιδεύσει στο εξωτερικό, παρά τον κατ’ οίκον περιορισμό που του είχε επιδικασθεί για εχθρική προς το καθεστώς προπαγάνδα, ανακοίνωσε σήμερα ο συνήγορός του.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του στις Κάννες, ο Ρασούλοφ θα φθάσει απόψε στην ξακουστή 'Κρουαζέτ', μετά την άρση της απαγόρευσης εξόδου του από το Ιράν.

Ο 37χρονος σκηνοθέτης είχε καταδικασθεί
τον Δεκέμβριο σε εξαετή φυλάκιση, ταυτόχρονα με τον συμπατριώτη του κι ομότεχνο του Τζαφάρ Παναχί (50 ετών), για την παραγωγή ταινιών μη αρεστών στις αρχές.

Έχοντες εφεσιβάλλει την απόφαση, οι δύο κινηματογραφιστές αφέθηκαν ελεύθεροι υπό περιορισμούς, με ισχύουσα την απαγόρευση εξόδου τους από το Ιράν.

Ο συνήγορος του Ρασούλοφ, Ιμάν Μιρζά-Ζαντέχ δήλωσε στο πρακτορείο Isna πως χθες έλαβε ειδοποίηση από τις αρχές ότι έχει αρθεί η απαγόρευση εξόδου από την χώρα για τον πελάτη του. «Ευτυχώς, οι πολιτιστικές κι οι επίσημες αρχές αποφάσισαν να άρουν τα εμπόδια που τον εμπόδιζαν να ταξιδεύσει εκτός της χώρας και να συμμετάσχει στο Φεστιβάλ των Καννών», τόνισε.

Στην ταινία του «Στο Επανιδείν» ο Ρασούλοφ παρακολουθεί έναν νεαρό δικηγόρο στην Τεχεράνη, ο οποίος αγωνίζεται να εξασφαλίσει μία βίζα που θα του επιτρέψει να εγκαταλείψει τη χώρα. Η πλοκή προσφέρει στον σκηνοθέτη μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αφηγηθεί την πραγματικότητα της σύγχρονης αστικής κοινωνίας στο Ιράν, την καθημερινότητα των γυναικών, καθώς και το ασφυκτικό συναίσθημα του περιορισμού και της καταπίεσης που νοιώθει το υποκείμενο.

Καίτοι το γύρισμα της ταινίας δεν είχε απαγορευθεί, καθότι μεγάλο τμήμα αποτελείτο από εξωτερικές σκηνές μέσα στην ιρανική πρωτεύουσα, η διανομή της στην Ευρώπη αποδείχθηκε άκρως επικίνδυνη.

«Η ταινία έφθασε στις Βρυξέλλες μέσα στις αποσκευές κάποιου ο οποίος ευτύχησε να μην τον ερευνήσουν. Είχαμε ελάχιστο χρόνο για να κάνουμε τον υποτιτλισμό», αποκάλυψε πρόσφατα ο διανομέας της Τζέιμς Βελέζ.
Keywords
Τυχαία Θέματα