«Αδικο» και «αντιαναπτυξιακό»

Κοινό μέτωπο κατά των ρυθμίσεων του φορολογικού νομοσχεδίου, που συζητείται στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, σχημάτισαν χθες όλοι οι αρμόδιοι φορείς, χαρακτηρίζοντάς το «άδικο» και «αντιαναπτυξιακό», ενώ ταυτόχρονα προειδοποίησαν την κυβέρνηση ότι η εφαρμογή του θα προκαλέσει περαιτέρω μείωση της ζήτησης, με αρνητικές συνέπειες και για τα φορολογικά έσοδα.
Σύσσωμοι στηλίτευσαν, μάλιστα, το γεγονός ότι η τριμερής κυβέρνηση δεν τήρησε τις υποσχέσεις της για τη λήψη μέτρων που θα αντιμετώπιζαν ριζικά τη φοροδιαφυγή,
αλλά τελικά περιορίστηκε σε οριζόντιες και γενικές ρυθμίσεις, οι οποίες αδυνατούν να διαχωρίζουν τους συνεπείς φορολογουμένους από εκείνους που φοροδιαφεύγουν.

ΕΒΕΑ

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Κ. Μίχαλος, επισήμανε ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο απέχει από τις προδιαγραφές ενός δίκαιου, λειτουργικού και αποτελεσματικού φορολογικού συστήματος, που θα διευρύνει τη φορολογική βάση.

Αν και παραδέχτηκε ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και θετικές ρυθμίσεις, ο κ. Μίχαλος υπογράμμισε τη διαφωνία του ΕΒΕΑ με την αύξηση του συντελεστή των αδιανέμητων κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων από 20% σε 26%, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα «αντιαναπτυξιακό μέτρο», που επιβαρύνει όσες επιχειρήσεις επανεπενδύουν.

Δήλωσε, επίσης, «κάθετα αντίθετος» στην αύξηση της φορολόγησης επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών, υπογραμμίζοντας ότι ξεπερνούν το 30% και φτάνουν μέχρι και το 60%. «Η αύξηση της φορολόγησης θα επιδεινώσει την κατάσταση του αδιεξόδου, χωρίς να αποφέρει πόρους», προειδοποίησε και χαρακτήρισε «λανθασμένη επιλογή» την επιβολή συντελεστή φορολόγησης 20% στη μεταβίβαση μετοχών ανωνύμων, μη εισηγμένων εταιρειών, που ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα.

Εξέφρασε, επίσης, την αντίθεσή του με τη δημοσίευση φορολογικών δεδομένων των επαγγελματιών -δεν αποτελεί λύση αλλά απλώς «καλύπτει την ανικανότητα των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους». Σχολίασε, όμως, και τη ριζική αλλαγή στελεχών στο φοροεισπρακτικό μηχανισμό, λέγοντας ότι «δεν αποτελεί λύση».

ΕΣΕΕ

Πολύ αυστηρή κριτική άσκησε, όμως, στο νομοσχέδιο ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Β. Κορκίδης, ο οποίος χαρακτήρισε το φορολογικό «ραντεβού στα τυφλά» του ΥΠΟΙΚ με τους φορολογουμένους. Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι θα οδηγήσει σε εσωτερική παύση πληρωμών. «Θα είμαστε όλοι χαμένοι», ανέφερε και συμπλήρωσε ότι η μεγάλη μεταρρύθμιση, που ευαγγελιζόταν η κυβέρνηση, κατάντησε «μπάλωμα». Χαρακτήρισε, επίσης, ανεδαφικό το στόχο της είσπραξης 2,5 δισ. ευρώ από την εφαρμογή των συγκεκριμένων ρυθμίσεων.

«Προσπαθώ να βρω κάτι θετικό στο φορολογικό νομοσχέδιο, αλλά το μόνο που βρίσκω είναι το γεγονός ότι δεν έχει αναδρομική ισχύ», είπε σε σκωπτικό ύφος ο κ. Κορκίδης. «Οι ρυθμίσεις για την επιπλέον φορολόγηση δεν φοβίζουν τους φοροφυγάδες, αλλά τρομοκρατούν τους συνεπείς φορολογούμενους που, και να θέλουν, δεν μπορούν να πληρώσουν», ανέφερε και ρώτησε τον παριστάμενο υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα: «Δεν αισθάνεστε τον κίνδυνο να προκληθεί αναγκαστική στάση πληρωμών στο εσωτερικό της χώρας; Δεν σας φοβίζει αυτό το ενδεχόμενο;»

ΓΣΕΒΕΕ

Σε οξύτερο ύφος, ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Δ. Ασημακόπουλος, δήλωσε ότι το νομοσχέδιο «τσακίζει τις μικρές επιχειρήσεις, την εργασία και τη ζήτηση» και συμφώνησε με την εκτίμηση ότι δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι του ΥΠΟΙΚ. «Θα σκοτώσετε τη ζήτηση και δεν θα εισπράξετε αυτά που νομίζετε», προειδοποίησε τον κ. Στουρνάρα.

Ταυτόχρονα, άφησε αιχμές για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων. «Το φορολογικό νομοσχέδιο υπηρετεί σκληρά το δόγμα εκείνων που θεωρούν ότι το δομικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι οι μικρές επιχειρήσεις και θέλουν να είναι παραγωγικές μόνο οι μεγάλες», είπε ο κ. Ασημακόπουλος.

Αντέτεινε, μάλιστα, ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, σύμφωνα και με σχετική έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνεισφέρουν περισσότερο στην αγορά εργασίας, αντίθετα με τις μεγάλες που συρρικνώνουν το εργατικό δυναμικό τους. «Το 57% της απασχόλησης στην Ελλάδα ανήκει σε επιχειρήσεις με δυναμικό μέχρι και 9 ατόμων», ανέφερε και ρώτησε τον υπουργό: «τι σκοπεύετε να κάνετε με αυτό το νομοσχέδιο, ανάπτυξη δίχως θέσεις εργασίας;»

ΙΝΕ/ ΓΣΕΕ

Δυσοίωνες ήταν όμως και οι προβλέψεις του επιστημονικού διευθυντή του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, Σ. Ρομπόλη, ο οποίος επισήμανε ότι δεν είναι δυνατόν να ζητούνται επιπλέον πόροι από πολίτες που έχουν εξαντλήσει τη φοροδοτική ικανότητά τους. Εκτίμησε μάλιστα ότι τα φορολογικά μέτρα θα επιδεινώσουν την ανεργία, η οποία, όπως είπε, εκτιμάται ότι θα φτάσει το 29% το 2013.

«Το φορολογικό νομοσχέδιο αποδεικνύεται ότι περιορίζεται απολύτως, στο πλαίσιο μιας μονομερούς εισπρακτικής λογικής, και δεν διακρίνεται από χαρακτηριστικά κοινωνικής δικαιοσύνης, αναπτυξιακού προσανατολισμού, αναδιανομής του εισοδήματος και κατανομής των φορολογικών βαρών, ανάλογα με την φοροδοτική ικανότητα των φορολογουμένων», επισήμανε η ΓΣΕΕ.

Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας

Με υπόμνημα που κατέθεσε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, ο ΔΣΑ διατυπώνει σοβαρότατες ενστάσεις για το νομοσχέδιο, σημειώνοντας ότι οι «μεμονωμένες βελτιώσεις» και τα αμιγώς φοροεισπρακτικά μέτρα δεν αποτελούν φορολογική μεταρρύθμιση. Επισημαίνει, μάλιστα, ότι η αλλαγή της κλίμακας φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών είναι σαφώς επαχθέστερη και πλήττει τα χαμηλά εισοδήματα.

Χαρακτηρίζει, επίσης, άδικη την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τη θέσπιση υψηλού αφορολόγητου συντελεστή από το πρώτο ευρώ [EUR=X] . Κατηγορεί μάλιστα το ΥΠΟΙΚ ότι προωθεί ρυθμίσεις που «δημιουργούν υπέρμετρη δημοσιονομική πίεση, που προσλαμβάνει δημευτικές διαστάσεις και θίγει ευθέως το συνταγματικώς κατοχυρωμένο δικαίωμα της επαγγελματικής ελευθερίας».

Προειδοποιούν, μάλιστα, την κυβέρνηση ότι το νομοσχέδιο θα αποδειχθεί αναποτελεσματικό και ότι θα αυξήσει την τάση για φοροδιαφυγή, δεδομένων των οικονομικών δυσχερειών της εποχής.

Ο ΔΣΑ εκφράζει, ταυτόχρονα, την πλήρη αντίθεσή του με την αύξηση του τέλους επιτηδεύματος από 500 σε 650 ευρώ, υποστηρίζοντας ότι η συγκεκριμένη επιβάρυνση είναι «παράνομη και αντισυνταγματική» και συνιστά «κατ' εξοχήν κεφαλικό φόρο». Κατηγορούν δε το υπουργείο Οικονομικών ότι, εξαιτίας της αδυναμίας του να υπολογίσει το πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα των φορολογουμένων, στοχοποιεί συλλήβδην συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων.

«Σε μια εποχή που ο κοινωνικός ιστός δοκιμάζεται σθεναρά, οι κατηγοριοποιήσεις των πολιτών και η διαφορετική αντιμετώπιση αυτών, σε όποιο επίπεδο κι αν απαντάται, δεν εξασφαλίζουν την αναγκαία κοινωνική συνοχή για την έξοδο από την κρίση», καταλήγει ο ΔΣΑ στο υπόμνημά του.

ΑΔΕΔΥ - ΠΑΣΕΓΕΣ - ΟΕΕ

Σφοδρή κριτική άσκησε στο νομοσχέδιο και η εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ Δέσποινα Σπανού, η οποία το χαρακτήρισε «φορομπηχτικό» και άδικο για τους μισθωτούς, ενώ στηλίτευσε την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου, επισημαίνοντας ότι θα προκαλέσει σημαντική επιβάρυνση στους φορολογουμένους. Ταυτόχρονα, διαμαρτυρήθηκε έντονα για την κατάργηση των φοροαπαλλαγών.

Αντιρρήσεις εξέφρασε και ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Κ. Σκιαδάς, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να επαναφέρει τις φοροαπαλλαγές στους συνεταιρισμούς και να μη φορολογήσει -ουσιαστικά εις διπλούν- την έκτακτη εισφορά στα φωτοβολταϊκά. Εκανε, επίσης, λόγο για συρρίκνωση της αγροτικής οικονομίας από τις προβλέψεις του νομοσχεδίου, οι οποίες θα πλήξουν κυρίως τους μικρομεσαίους αγρότες. Ζήτησε ακόμη από τον υπουργό Οικονομικών να καθορίσει χαμηλότερο συντελεστή φορολόγησης 5% στις κτηνοτροφικές επιχειρήσεις.

Σε εισήγησή του, το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος υποστήριξε ότι το νέο φορολογικό πόρρω απέχει από το να χαρακτηριστεί μεταρρύθμιση, αφού απουσιάζουν τα βασικά χαρακτηριστικά της άσκησης φορολογικής πολιτικής, που είναι η απλότητα, η αποτελεσματικότητα, η σταθερότητα και η στόχευση στην ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη και τη δημοσιονομική αποτελεσματικότητα. Σημείωσε ακόμη ότι η κλίμακα για τους μη μισθωτούς «ευνοεί σκανδαλωδώς τα μεγάλα εισοδήματα και αφυδατώνει τους μικρούς και μεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες».

Ο κ. Λαζαρίδης

Ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Χρύσανθος Λαζαρίδης, ισχυρίστηκε ότι, με το φορολογικό, αντιμετωπίζεται η φοροδιαφυγή. «Το σύστημα έχει γίνει πιο απλό. Και όσο πιο απλό είναι, τόσο πιο δύσκολο είναι να φοροδιαφύγει κανείς», υποστήριξε κατά την κατ' άρθρων επεξεργασία του νομοσχεδίου. Εκτίμησε ακόμη ότι, με το νέο σύστημα, θα υπάρξει χαμηλότερη επιβάρυνση των φορολογούμενων και συνταξιούχων, ενώ εξέφρασε και την ικανοποίησή του για τις νέες διατάξεις που ρυθμίζουν τη φορολόγηση των οικογενειών με παιδιά.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Γελαλής, στηλίτευσε τη μεγάλη αύξηση της φορολογίας στις μικρές επιχειρήσεις, κάνοντας λόγο ουσιαστικά για διπλασιασμό της. Πρόσθεσε δε ότι το νομοσχέδιο δεν ευνοεί τη αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

Η ανάγνωση του νομοσχεδίου ολοκληρώνεται σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής όπου ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, αναμένεται να απαντήσει στις επισημάνσεις των βουλευτών-μελών της επιτροπής. Το νομοσχέδιο θα εισέλθει προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου, και αναμένεται να ολοκληρωθεί και να τεθεί προς ψήφιση πριν από τις 15 του μηνός.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ - [email protected]

Χαμηλοί οι ρυθμοί ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία το 2014

Ετος-ορόσημο για το μέλλον της Ελλάδας θα είναι το 2013, όπως υπογράμμισε σε συνέντευξή του στους «Financial Times» ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, προειδοποιώντας ότι η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τον «πιθανό κίνδυνο» εξόδου από το ευρώ.

«Το επόμενο έτος μπορούμε να τα καταφέρουμε, εάν μείνουμε προσηλωμένοι στο πρόγραμμα που συμφωνήθηκε με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ», σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, προσθέτοντας ότι η «διάσπαση θα έλθει εάν το πολιτικό σύστημα βρεθεί σε μη διαχειρίσιμη κατάσταση».

Ο υπουργός σημείωσε ότι η εκταμίευση της δόσης περιορίζει σημαντικά τον κίνδυνο χρεοκοπίας, αλλά δεν τον εξαφανίζει και παραδέχθηκε ότι το 2013 θα είναι πολύ δύσκολη χρονιά. Υποστήριξε, όμως, ότι «εάν συνεχίσουμε την πορεία, μειώσουμε το έλλειμμα και ολοκληρώσουμε τα μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, το 2014 και το 2015 θα είναι πολύ πιο εύκολα χρόνια». Προέβλεψε δε ότι η ανάκαμψη θα έρθει κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2013, ενώ η οικονομία θα παρουσιάσει χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2014.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, η κυβέρνηση θα επικεντρωθεί την επόμενη χρονιά στην επίτευξη του στόχου για τις ιδιωτικοποιήσεις, την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων στην υλοποίηση επενδύσεων και την πάταξη της φοροδιαφυγής. Προανήγγειλε δε τη σύσταση φορολογικών δικαστηρίων για την ταχύτερη ρύθμιση σχετικών υποθέσεων. «Αν έχουμε καλά αποτελέσματα από τη μείωση της φοροδιαφυγής, αν το πρωτογενές πλεόνασμα είναι μεγαλύτερο απ' όσο προβλέπεται, θα μπορέσουμε να κάνουμε τις συνθήκες ευκολότερες για τους συνταξιούχους και τους μισθωτούς», κατέληξε.

* Εκπληκτοι δηλώνουν οι διοικητικοί δικαστές σχετικά με την εξαγγελία του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, περί «ίδρυσης ειδικών φορολογικών δικαστηρίων». Οπως αναφέρουν, μεταξύ άλλων, «για την προσφορότητα της σχεδιαζόμενης λύσης, τα σχόλια περιττεύουν, δεδομένης της ύπαρξης καταστρωμένου και πλήρως λειτουργούντος συστήματος φορολογικής δικαιοσύνης, το οποίο, καθώς αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα, προορίζεται για μια ακόμη φορά να αφεθεί μόνο του να αντιμετωπίσει προβλήματα που -κυρίως- άλλοι του σώρευσαν».

Οπως υπογραμμίζεται σε χθεσινή ανακοίνωση της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών:

«Με μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι στα σχέδια του κ. υπουργού Οικονομικών προκειμένου να "επιταχυνθεί" η επίλυση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, "η οποία τώρα καθυστερεί εξαιτίας του μεγάλου αριθμού", περιλαμβάνεται η "ίδρυση ειδικών φορολογικών δικαστηρίων". Θα θέλαμε να πληροφορήσουμε τον κ. Υπουργό αλλά και τον ελληνικό λαό ότι τα υπάρχοντα Διοικητικά Δικαστήρια είναι η εξέλιξη των Φορολογικών Δικαστηρίων που ξεκίνησαν να λειτουργούν το 1962.

Το γιατί εκκρεμεί σε αυτά μεγάλος αριθμός υποθέσεων, είναι ένα ζήτημα που έχει αναπτυχθεί λεπτομερώς στους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, με αναλυτικά υπομνήματα και εμπεριστατωμένες εκθέσεις κ.λ., κατά τη δεκαετία 2000-2010, στη διάρκεια της οποίας "χτίστηκε" το πρόβλημα που σήμερα με έκπληξη διαπιστώνει ο κ. Υπουργός.

Για οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο απονομής της φορολογικής Δικαιοσύνης απαιτείται προηγούμενη τροποποίηση του Συντάγματος.

Βραδύς ο ρυθμός εκδίκασης υποθέσεων

Το βραδύτατο ρυθμό εκδίκασης των φορολογικών υποθέσεων παραδέχθηκε, από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, κάνοντας λόγο για δραματική υστέρηση στην οργάνωση της Δικαιοσύνης, ενώ ταυτόχρονα προανήγγειλε την κατάθεση νομοσχεδίου για την ταχεία εκδίκαση ποινικών αδικημάτων.

Ο κ. Ρουπακιώτης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Χρήστου Μαρκογιαννάκη, επισήμανε ότι δεν επιτεύχθηκε ο στόχος της εκδίκασης του 20% των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων έως τις 30 Ιουνίου του 2012 και του 80% έως το τέλος του έτους και παραδέχτηκε ότι οι καθυστερήσεις είναι δραματικές. Οσον αφορά στις ποινικές υποθέσεις, έκανε λόγο για «εκρηκτική κατάσταση», την οποία, όπως σημείωσε, θα επιχειρήσει να θεραπεύσει η κυβέρνηση με την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου.

«Είναι ένα όνειδος το να συμπληρώνονται τα δεκαοκτάμηνα και να βγαίνουν έξω ακόμα και κατηγορούμενοι που βαρύνονται με βαριές κατηγορίες», είπε ο κ. Ρουπακιώτης και συμπλήρωσε ότι στο προωθούμενο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις για «εκείνους που, ενώ έχουν διαπράξει αδικήματα σε βάρος του δημοσίου χρήματος, καθυστερούν να γίνουν οι δίκες τους».

Η κα Μπακογιάννη

Αίσθηση προκάλεσε, πάντως, η κριτική που επεφύλαξε στο φορολογικό νομοσχέδιο η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη η οποία κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, να επανεξετάσει σειρά διατάξεων. Η πρώην υπουργός χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «άτολμο και ημιτελές» και προεξόφλησε μάλιστα ότι οι «φοροεισπρακτικές» διατάξεις του θα λειτουργήσουν αντιαναπτυξιακά. «Δεν θέλω να βρεθώ στην ανάγκη οκτώ μήνες μετά να πω ότι είναι άσχημα τα νέα για το ταμιακό αποτέλεσμα», είπε χαρακτηριστικά.
Keywords
εκτακτη εισφορα, financial times, γιάννης στουρνάρας, ντορα μπακογιαννη, βουλη, αθηνα, μιχαλος, εβεα, λύση, ισχύ, στουρναρας, ελλαδα, γσεβεε, ΓΣΕΕ, ΔΣΑ, αμιγώς, συλλήβδην, σθεναρά, ΑΔΕΔΥ, πασεγεσ, συριζα, times, ΔΝΤ, νεα δημοκρατια, ιουνίου, νέα, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, φορολογικη δηλωση 2011, εισφορα αλληλεγγυης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, κωνσταντινος μιχαλος, υπουργειο δικαιοσυνης, μειωση μισθων, εκλογες 2012, αλλαγη ωρας 2012, φορολογια 2013, γιάννης στουρνάρας, αποτελεσματα, βγαινουν, βημα, εργασια, οικονομικο επιμελητηριο, οικονομια, οροσημο, πιεση, πλαισιο, προγραμμα, ρυθμος, ρωτησε, τα νεα, το βημα, υπουργειο οικονομικων, αγορα, αγορα εργασιας, αυξηση, αμιγώς, ανεργια, γεγονος, γινει, δεσποινα, δογμα, δυναμικο, ευκολα, ευρω, ειπε, εκθεσεις, εκτιμηση, εξελιξη, εξυπηρετηση, εποχη, ερευνα, ετος, ζητουνται, υφος, υφυπουργος, θετικο, κυβερνηση, κλιμακα, ληψη, λύση, λογο, μηνες, μειωση, ντορα, οκτω, ονειδος, ουσιαστικα, παιδια, πασεγεσ, πεμπτη, προβληματα, ρυθμισεις, ρυθμιση, ρυθμοι, συζητηση, σειρα, σθεναρά, συλλήβδην, σχεδια, σχολια, ταση, υλοποιηση, φυσικα, φορολογικη, φορα, ανηκει, δικαιωμα, εφαρμογη, χωρα, υπουργειο, ιουνίου, θελω να, θεσεις
Τυχαία Θέματα