To Πακιστάν δεν "γνώριζε" για τον μπιν Λάντεν

Ανώτατοι αξιωματούχοι του τομέα της άμυνας των ΗΠΑ δήλωσαν ότι δεν είχαν αποδείξεις ότι η ανώτατη ηγεσία του Πακιστάν γνώριζε ότι ο ηγέτης της Αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν βρισκόταν στο Πακιστάν, και στην πραγματικότητα είχαν πληροφορίες για το αντίθετο.

"Δεν έχω δει κανένα στοιχείο μετά την επιδρομή στην κατοικία
του Μπιν Λάντεν που να δείχνει ότι η ανώτατη ηγεσία γνώριζε ότι ο Μπιν Λάντεν ήταν εκεί", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αρχηγός του μικτού γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων Ναύαρχος Μάικ Μάλεν.

Ο Υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς είπε ότι στην πραγματικότητα είχε δει αποδείξεις για το αντίθετο.

Οι ΗΠΑ πρέπει να συνεχίσουν τη βοήθεια
Οι ΗΠΑ πρέπει να συνεχίσουν τη βοήθεια τους προς το Πακιστάν, δήλωσε σήμερα ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, ο οποίος ωστόσο είπε, "'ότι κατανοεί την απογοήτευση του Κογκρέσου" για την έλλειψη συνεργασίας από το Ισλαμαμπάντ κατά του ισλαμιστικού εξτρεμισμού.

Δεν υπάρχει "καμία απόδειξη" ότι οι πακιστανοί ηγέτες γνώριζαν την παρουσία του Οσάμα μπιν Λάντεν στο Αμποταμπάντ, την πόλη όπου δολοφονήθηκε από αμερικανούς κομάντο, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Ο αμερικανός υπουργός είπε, ωστόσο, ότι περιμένει να ανακαλύψει ότι "κάποιος γνώριζε", μετά την ανάλυση των εγγράφων που κατασχέθηκαν από την κατοικία του ηγέτη της Αλ Κάιντα.

Μετά την επιχείρηση της 2ας Μαΐου στην διάρκεια της οποίας ο Οσάμα μπιν Λάντεν σκοτώθηκε, μαίνεται στις ΗΠΑ η συζήτηση σχετικά με τη στάση που θα υιοθετηθεί έναντι του Ισλαμαμπάντ, που επίσημα είναι σύμμαχος στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, αλλά κατηγορείται ότι παίζει διπλό παιχνίδι.

Μέλη του Κογκρέσου ζητούν την ακύρωση ή την αναθεώρηση της βοήθειας της Ουάσιγκτον προς το Πακιστάν, το οποίο έλαβε ακόμη 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια από τις ΗΠΑ το 2010.

"Αν ήμουν Πακιστανός, θα θεωρούσα ότι έχω ήδη πληρώσει το τίμημα. Ταπεινώθηκα, οι Αμερικανοί μου έδειξαν ότι μπορούν να έρθουν και να το κάνουν αυτό με πλήρη ατιμωρησία", εξήγησε από την πλευρά του ο Γκέιτς αναφερόμενος στην επιδρομή των ΗΠΑ στο Αμποταμπάντ.

Όπως είπε, η βοήθεια πρέπει να συνεχιστεί λόγω των "σημαντικών συμφερόντων" των ΗΠΑ στο Πακιστάν, μια χώρα με πυρηνικά όπλα από την οποία περνά ένα μεγάλο μέρος της επιμελητειακής υποστήριξης για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν.

Ζητούν να επανεξετάσει την βοήθεια
Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί ζήτησαν σήμερα από την αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον και τον υπουργό Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς να τους διαβεβαιώσουν ότι το Πακιστάν συνεργάζεται στη μάχη κατά του ισλαμιστικού εξτρεμισμού, πριν αποφασιστεί μια επιπλέον βοήθεια στο Ισλαμαμπάντ.

Πρόκειται για Δημοκρατικούς γερουσιαστές που ζητούν τα ανωτέρω με χθεσινή επιστολή τους στους δύο υπουργούς, λίγο καιρό μετά τη δολοφονία του Οσάμα Μπιν Λάντεν στο Πακιστάν από αμερικανούς κομάντο.

"Αναγνωρίζουμε τη στρατηγική σημασία του Πακι
Keywords
Τυχαία Θέματα