To Δημόσιο αδειάζει από υπαλλήλους

Παρ' ότι παραµένει σε ισχύ ο κανόνας της µίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις δηµοσίων υπαλλήλων – όπως έχει συµφωνηθεί στο πλαίσιο του Μνηµονίου – στην πράξη βάσει των αναγκών που προκύπτουν αναµένεται πως θα γίνουν τελικώς πολύ λιγότερες προσλήψεις κατά το τρέχον έτος.

Οι επιτρεπόµενες προσλήψεις σύµφωνα µε τον κανόνα ένας προς πέντε µετράνε σε 24µηνη βάση και µε δεδοµένο πως µέσα στο πρώτο τετράµηνο έχουν γίνει περίπου 1.100 νέες προσλήψεις, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης
έχει εκτιµήσει πωςσυνολικά το 2011 δεν θα φτάσουν στο όριο των 10.600 διορισµών – όριο που υπολογίζεται βάσει των 53.000 αποχωρήσεων το 2010.

Η τάση αυτή απαντάει και στις επισηµάνσεις κατά το παρελθόν κυβερνητικών στελεχών, που ανέφεραν πως θα έπρεπε εξ αρχής να διευρυνθεί ο κανόνας, φτάνοντας ενδεχοµένως στη µία πρόσληψη για κάθε επτά αποχωρήσεις ή ακόµη και στις µηδενικές προσλήψεις προκειµένου να υπάρξει εξοικονόµηση πόρων.

Οπως αναφέρει το υπουργείο Εσωτερικών, «στην κατεύθυνση του δραστικού περιορισµού των δοµών, του εξορθολογισµού της λειτουργίας και της εξοικονόµησης των δαπανών» έχουν γίνει ήδη και άλλες σηµαντικές παρεµβάσεις.

Απότον Οκτώβριο του 2009 έχουν καταργηθεί 30.000 οργανικές θέσεις στον δεύτερο βαθµό Αυτοδιοίκησης, 40.000 θέσεις σε ∆ιοικητικά Συµβούλια δηµοτικών επιχειρήσεων και ΝΠ∆∆, 9.450 αµειβόµενες θέσεις αιρετών της Αυτοδιοίκησης, ενώ τερµατίστηκαν 120 προγράµµατα Stage και έχουν αποµακρυνθεί από το ∆ηµόσιο συνολικά 50.000 απασχολούµενοι µέσω των προγραµµάτων αυτών. Παράλληλα, ψαλίδι µπήκε και στις υπερωρίες και άλλες πρόσθετες αµοιβές των δηµοσίων υπαλλήλων, καθώς µειώθηκαν κατά 55,2% φτάνοντας το 2010 το 1,4 εκατοµµύριο ευρώ σε σχέση µε τα 3,2 εκατοµµύρια ευρώ το 2009. Ακόµη και τα 33.911 ευρώ που είχαν δαπανηθεί το 2009 από το υπουργείο Εσωτερικών ως αµοιβές για τη συµµετοχή υπαλλήλων γραφείων υπουργών και γενικών γραµµατέων σε διοικητικά συµβούλια και επιτροπές κόπηκαν ολοκληρωτικά.

Σε αυτά τα µέτρα πρέπει να προστεθεί – όπως υποστηρίζεται από το υπουργείο Εσωτερικών – και ο περιορισµός των φορέων της γενικής και κεντρικής κυβέρνησης µε την κατάργηση 6 κρατικών περιφερειών, 63 νοµαρχιών, 709 δήµων και κοινοτήτων, καθώς και 4.000 δηµοτικών επιχειρήσεων και ΝΠ∆∆ δήµων.

«Ηδη έχουµε διαπιστώσει ότι γίνεται µια εξοικονόµηση θέσεων µε τις καταργήσεις, τις συγχωνεύσεις των υπηρεσιών, µε τον Καλλικράτη» ανέφερε και ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος (στον Φλας 96).

Το επόµενο βήµα προβλέπει τον «Καλλικράτη στο κράτος» µε την αναδιάρθρωση των δηµοσίων υπηρεσιών, µέσα από την οποία θα επιτευχθεί τόσο ο εξορθολογισµός λειτουργίας του ∆ηµοσίου αλλά και η µείωση θέσεων γενικών διευθυντών, διευθυντών και τµηµαταρχών. Κλειδί για την αναδιάρθρωση αυτή αποτελεί και η επικείµενη εφαρµογή του ενιαίου µισθολογίου, µε σύνδεση της παραγωγικότητας µε τη µισθολογική και βαθµολογική εξέλιξη των υπαλλήλων. «Οι υπάλληλοι µε τα ίδια προσόντα που κάνουν τηνίδια δουλειά να έχουντην
Keywords
Τυχαία Θέματα