Eνοχή ανθυπασπιστή για εξύβριση ανωτέρου

Ο Αρειος Πάγος επικύρωσε απόφαση του Πενταμελούς Αναθεωρητικού Δικαστηρίου, με την οποία ανθυπασπιστής κηρύχθηκε ένοχος για το αδίκημα της εξύβρισης ανωτέρου και φρουρού. Ειδικότερα, ο ανθυπασπιστής τον Οκτώβριο του 2006 βρισκόταν στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών, φροντίζοντας την ασθενή μητέρα του, η οποία νοσηλευόταν εκεί. Ο ανθυπασπιστής κάποια στιγμή μετέβη στο γραφείο νοσηλείας, προκειμένου να ζητήσει από την προϊσταμένη ανθυποπλοίαρχο να μεριμνήσει για τον έλεγχο της ορθής ροής του ορού της μητέρας του, καθώς πίστευε ότι είχε
σταματήσει. Τη στιγμή εκείνη η προϊσταμένη ανθυποπλοίαρχος είχε ολιγόλεπτο διάλειμμα και έτρωγε. Τον ανθυπασπιστή προσφέρθηκε να τον εξυπηρετήσει άλλη ανθυποπλοίαρχος, η οποία είχε υπηρεσία στον κάτω όροφο του νοσοκομείου και πήγε στο θάλαμο της μητέρας του.

Όμως, ο ανθυπασπιστής εκνευρίστηκε από την απροθυμία της προϊσταμένης ανθυποπλοίαρχου, η οποία ήταν υπεύθυνη για τον θάλαμο της μητέρας του και ενώπιον τρίτων μίλησε απρεπώς κατά της ανθυποπλοιάρχου.

Με τη λήξη του επισκεπτηρίου, που απείχε χρονικά πολύ λίγο από το εν λόγω συμβάν, ζητήθηκε από τον ανθυπασπιστή να αποχωρήσει, καθώς μάλιστα δεν είχε άδεια παραμονής ως συνοδός της μητέρας του. Ο ίδιος αρνήθηκε, και ειδοποιήθηκε από την προϊσταμένη ο φρουρός ασφαλείας των εγκαταστάσεων, ο οποίος του ζήτησε επίσης να αποχωρήσει. Ο ανθυπασπιστής και πάλι αρνήθηκε να αποχωρήσει και απευθυνόμενος στο φρουρό, την ιδιότητα του οποίου γνώριζε, του είπε: "Ήρθες να με βγάλεις έξω; Για βγάλε με και θα φύγεις με ανοικτό κεφάλι".

Κατόπιν αυτών, ο ανθυπασπιστής κρίθηκε ένοχος για τα εγκλήματα της εξύβρισης ανωτέρου και φρουρού, αφού οι φράσεις που απηύθυνε προς αυτούς ήταν μειωτικές τις τιμής της προϊσταμένης ανθυποπλοίαρχου και του κελευστή φρουρού.

Ο αρειος Πάγος, με την υπ' αριθμ. 30/2011 απόφασή του, απέρριψε την αίτηση του ανθυπασπιστή, που ζητούσε να αναιρεθεί η καταδικαστική για αυτόν απόφαση του Πενταμελούς Αναθεωρητικού Δικαστηρίου, για την οποία οι αρεοπαγίτες έκριναν ότι δεν έχει ελλιπή ή αντιφατική αιτιολογία, ούτε περιέχει λογικά κενά.
Keywords
Τυχαία Θέματα