500 ετών φλαμουριά ανακηρύχθηκε Δένδρο της Ευρώπης

Η 500 ετών φλαμουριά του Λελιτσένι, στην επαρχία Χαργκίτα της Ρουμανίας, ανακηρύχθηκε Ευρωπαϊκό Δένδρο για το 2011, σε διαγωνισμό στο πλαίσιο της Πράσινης Εβδομάδας. Η τελετή απονομής του βραβείου πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης (IUCN) στις Βρυξέλλες, στις 25 Μαΐου, στο πλαίσιο σειράς εκδηλώσεων στη διάρκεια της Εβδομάδας για την Προστασίας του Περιβάλλοντος, σύμφωνα με ανακοίνωση
του ρουμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το βραβείο είναι ένα έπαθλο που φιλοτέχνησε Τσέχος καλλιτέχνης. Η φλαμουριά του Λιλιτσένι ανακηρύχθηκε Ευρωπαϊκό Δένδρο του 2011, συγκεντρώνοντας περισσότερους από 20.000 ψήφους, στη διάρκεια του ετήσιου διαγωνισμού, που οργανώνεται από Τσεχικό Ίδρυμα Συνεργασίας για το Περιβάλλον.

Υποψήφια δένδρα ήταν επίσης πλάτανοι στην Ουγγαρία και στη Βουλγαρία και βελανιδιές στην Τσεχία και τη Σλοβακία.

Στόχος του διαγωνισμού ήταν να αναδειχθεί «το πιο αγαπημένο δένδρο» στην Ευρώπη και να στραφεί η προσοχή της κοινής γνώμης στην τοπική φυσική κληρονομιά και στην ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος. Η ηλικία και οι διαστάσεις του δένδρου δεν ήταν οι μοναδικές λεπτομέρειες που ελήφθησαν υπόψη στο διαγωνισμό, αλλά ο μύθος και η ιστορία του δένδρου ήταν εξίσου σημαντικά. Η φλαμουριά του Λελιτσένι είναι 500 ετών, έχει ύψος 20 μέτρα και η περιφέρεια του κορμού της είναι 390 εκατοστά.

Φυτεύτηκε στις αρχές του 1.500. Οι κάτοικοι της περιοχής τη θεωρούν μοναδικό δένδρο, καθώς η ιστορία του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το πεπρωμένο τους και την ιστορία τους.

Η φλαμουριά ήταν μάρτυρας της εισβολής των Τατάρων και άλλων σημαντικών γεγονότων και επέζησε από φυσικές καταστροφές που σημάδεψαν την περιοχή, μεταξύ άλλων την τρομερή ξηρασία του 1717 και τη χαλαζοθύελλα του 1854.

Το δένδρο αποτελεί σύμβολο της περιοχής και το 1992 ανακηρύχθηκε φυσικό μνημείο.

Η φλαμουριά του Λιλιτσένι απέσπασε 23.298 ψήφους και δεύτερος ήταν ο πλάτανος στη Βουλγαρία με 18.347 ψήφους. Τις επόμενες θέσεις κατέλαβαν ο πλάτανος στην Ουγγαρία και οι βελανιδιές στη Σλοβακία και στην Τσεχία, δήλωσε Λάζλο Ποτόσκι, ο πρόεδρος του ρουμανικού ιδρύματος Συνεργασίας για το Περιβάλλον στην πόλη Μιερκούρεα Τσίουτ, όπου διεξήχθη ο πρώτος διαγωνισμός.

Ο κ. Ποτόσκι εξήγησε ότι οι διοργανωτές προσπάθησαν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των ανθρώπων για τα δένδρα και τη φυσική κληρονομιά μέσω της ιστορίας των δένδρων.
Keywords
Τυχαία Θέματα