Υπέρ της επέκτασης των επιδρομών η Γαλλία

21:50 15/4/2011 - Πηγή: 24wro
Η Γαλλία και η Βρετανία επιδιώκουν την επέκταση των αεροπορικών επιδρομών στα κέντρα επιμελητειακής... υποστήριξης και λήψης αποφάσεων του στρατού του Μουάμαρ Καντάφι και όχι τον εξοπλισμό των λιβυκών αντικαθεστωτικών δυνάμεων, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Αμυνας της...
 Γαλλίας Ζεράρ Λόγκε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Σε ερώτηση αν ήλθε η ώρα να αποσταλούν όπλα στις αντικαθεστωτικές δυνάμεις, ο Ζεράρ Λονγκέ απάντησε: "Αυτός είναι
ένας λόγος που η Γαλλία και η Βρετανία θέλουν να δείξουν την αποφασιστικότητά τους, μεταξύ άλλων και με αεροπορικές επιδρομές εναντίον κέντρων επιμελητειακής υποστήριξης και στρατιωτικών κέντρων λήψης αποφάσεων που μέχρι σήμερα δεν έχουν πληγεί".

"Γιατί; Διότι, εάν θέλουμε να αποφύγουμε τον εμφύλιο πόλεμο...η ισχύς της άλλης πλευράς πρέπει να εξουδετερωθεί, και κατά συνέπεια τα στρατιωτικά πλήγματα που ζητούμε έχουν ως στόχο να αποφευχθεί ο εξοπλισμός των αντικαθεστωτικών δυνάμεων. Στόχος μας δεν είναι να οργανώσουμε ένα (πολεμικό) μέτωπο, στόχος είναι η επιστροφή των στρατιωτικών δυνάμεων του Καντάφι στα στρατόπεδα", δήλωσε ο γάλλος υπουργός Αμυνας στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI.

Ο Ζεράρ Λονγκέ παραδέχθηκε ότι η υιοθέτηση της απομάκρυνσης του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι από την εξουσία ως στόχου του συνασπισμού υπερβαίνει το γράμμα της απόφασης 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σε ερώτηση αν αυτή η δήλωση υπερβαίνει την απόφαση 1973 του ΟΗΕ, ο Γάλλος υπουργός Άμυνας απάντησε: "Την απόφαση 1973, φυσικά, δεν αναφερόταν στο μέλλον του Καντάφι".

"Αλλά θεωρώ ότι τρεις μεγάλες δυνάμεις να λένε το ίδιο πράγμα, είναι σημαντικό για τον ΟΗΕ και ίσως κάποια στιγμή το Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθετήσει μία απόφαση".

Χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα και η Βραζιλία "θα κωλυσιεργήσουν φυσικά. Αλλά ποια είναι η μεγάλη δύναμη που μπορεί να αποδεχθεί ότι ένας αρχηγός κράτους μπορεί να διευθετήσει τα προβλήματά του βομβαρδίζοντας τον πληθυσμό του; Καμία μεγάλη δύναμη δεν μπορεί να το αποδεχθεί", είπε.

"Ελπίζω ότι, ταυτόχρονα με τη στρατιωτική δράση, θα υπάρξει ένα πολιτικό άνοιγμα και ότι οι Λίβυοι θα μπορέσουν να βρεθούν μαζί για να φαντασθούν ένα μέλλον χωρίς τον Καντάφι", κατέληξε.

Σε κοινή επιστολή-άρθρο που δημοσιεύεται σήμερα στον διεθνή Τύπο, οι ηγέτες της Γαλλίας, των ΗΠΑ και της Βρετανίας Νικολά Σαρκοζί, Μπαράκ Ομπάμα και Ντέιβιντ Κάμερον επισημαίνουν ότι "είναι αδύνατον να φαντασθεί κανείς ότι η Λιβύη έχει μέλλον με τον Καντάφι... είναι αδιανόητο κάποιος που θέλησε να σφαγιάσει τον λαό του να διαδραματίσει οποιονδήποτε ρόλο στη μελλοντική λιβυκή κυβέρνηση".

"Όσο βρίσκεται στην εξουσία ο Καντάφι, το ΝΑΤΟ και οι εταίροι του στον συνασπισμό οφείλουν να συνεχίσουν τις επιχειρήσεις τους ώστε να παραμείνουν προστατευμένοι οι πολίτες και να ενισχυθεί η πίεση επί του καθεστώτος", γράφουν οι τρεις ηγέτες.

"Στη συνέχεια, μπορεί πραγματικά να αρχίσει μία συνολική μετάβαση από τη δικτατορία σε μία περιεκτική σ
Keywords
Τυχαία Θέματα