Υπέρ ταχείας αποστολής δύναμης του ΟΗΕ στη Λιβύη

08:10 2/9/2011 - Πηγή: 24wro
Ο Μπαν Κι Μουν υπογράμμισε την ανθρωπιστική διάσταση του πολέμου...


Υπέρ της ταχείας αποστολής μιας δύναμης του ΟΗΕ στη Λιβύη τάχθηκε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, κατά την ομιλία του στη διάσκεψη για το μέλλον της Λιβύης που διεξάγεται στο Παρίσι
υπό την συμπροεδρία της Γαλλίας και της Βρετανίας.

«Έχω την πρόθεση να εργαστώ στενά με το Συμβούλιο Ασφαλείας για να δοθεί εντολή για μια αποστολή του ΟΗΕ, η οποία θα αρχίσει το ταχύτερο δυνατό τις επιχειρήσεις της», δήλωσε ο Μπαν Γκι Μουν.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ ανακοίνωσε επίσης τη διεξαγωγή μιας «συνόδου σε υψηλό επίπεδο για τη Λιβύη» στις 20 Σεπτεμβρίου, στο περιθώριο της συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που αρχίζει στις 13 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

«Η άμεση πρόκληση είναι ανθρωπιστικής φύσης», σημείωσε ο Μπαν Κι Μουν. «Περίπου 860.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη χώρα από το Φεβρουάριο, μαζί με τους οικονομικούς μετανάστες. Οι δημόσιες υπηρεσίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, κυρίως τα νοσοκομεία και οι κλινικές και υπάρχει πρόβλημα έλλειψης νερού», προσέθεσε ο Μπαν, την ώρα που ο συντονιστής ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ βρίσκεται σήμερα στη λιβυκή πρωτεύουσα.

Πέραν από τις άμεσες ανθρωπιστικές ανάγκες, ο Μπαν σημείωσε ότι ανέθεσε τις προετοιμασίες μιας αποστολής στη Λιβύη στον Ίαν Μάρτιν, τον ειδικό του σύμβουλο για το σχεδιασμό της μεταπολεμικής εποχής, ο οποίος θα αναχωρήσει για την Τρίπολη αμέσως μετά τη διάσκεψη του Παρισιού.

«Η τύχη της Λιβύης πρέπει να παραμείνει απολύτως στα χέρια του λιβυκού λαού», σημείωσε εξάλλου ο Μπαν, προσθέτοντας ότι το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, το οποίο εκπροσωπεί τους αντικαθεστωτικούς και ελέγχει εφεξής σχεδόν το σύνολο της χώρας, έχει ήδη κατονομάσει διάφορους τομείς όπου επιθυμεί τη διεθνή βοήθεια.

Ο Κι Μουν επικαλέστηκε μεταξύ άλλων τον πολιτικό διάλογο και τη διοργάνωση εκλογών, την ενίσχυση της κρατικής αρχής και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα