Βροχή προσφυγών για να φάνε τον Υμηττό!

08:50 30/5/2011 - Πηγή: 24wro
Ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου...
σκοπεύουν να αναζητήσουν το δίκιο τους, δεκάδες ιδιοκτήτες οικοπέδων στον Υμηττό, που τα σχέδιά τους ακυρώνονται οριστικά από το αυστηρό Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του ορεινού όγκου.

Τα μεγάλα εμπόδια που μπαίνουν για περαιτέρω τσιμεντοποίηση του «σαλαμοποιημένου» βουνού, δηλώνουν έτοιμοι να προσβάλλουν αρχικά στο Συμβούλιο της Επικρατείας με την δημοσίευση του ΠΔ στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ιδιοκτήτες από τους οικισμούς «Γύρισμα» και «Ανάληψη» στην Τερψιθέα Γλυφάδας, καθώς και οικοπεδούχοι
από οικισμούς στο Κορωπί και την Αγία Παρασκευή. Εναντίον του ΠΔ στο ΣτΕ ετοιμάζεται να προσφύγει και ο δήμος Κρωπίας ενώ προσφυγή μελετά ξεχωριστά και ο δήμος Παιανίας.

Υποστηρίζουν ότι «το κράτος θεσπίζοντας μέτρα για την προστασία του Υμηττού δέσμευσε, με την πραγματική και τη νομική έννοια του όρου, εκατοντάδες ιδιοκτησίες χωρίς να συντρέχει ορισμένος λόγος δημοσίου συμφέροντος. Οι ιδιοκτησίες αυτές απώλεσαν έτσι την εμπορική τους αξία και οδήγησαν σε απόγνωση τους κυρίους τους», εξηγεί ο Συνταγματολόγος κ. Απόστολος Παπακωνσταντίνου ο οποίος χειρίζεται νομικά την υπόθεση και εκπροσωπεί περί τους 240 ιδιώτες σε Κορωπί, Βάρη, Γλυφάδα και Αγία Παρασκευή.

Επικαλείται μάλιστα πρόσφατη μελέτη που ανέθεσε το δικηγορικό του γραφείο στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, σύμφωνα με την οποία η δέσμευση των ιδιοκτησιών δεν δικαιολογείται για λόγους που αφορούν την προστασία του Υμηττού και του περιβάλλοντος, αφού οι εν λόγω εκτάσεις δεν εντάσσονται στον ορεινό όγκο του Υμηττού.

Όπως σημειώνεται οι περιοχές αυτές δεν αποτελούν δασικές εκτάσεις και δεν χρήζουν ιδιαίτερης περιβαλλοντικής προστασίας, έχουν δε τα ίδια ακριβώς γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά με εκτάσεις που βρίσκονται εντός του σχεδίου πόλης του Δήμου Γλυφάδας. Προτείνουν μάλιστα να ενταχθούν στο σχέδιο πόλης με συντελεστή δόμησης 0,8.

Οι πιέσεις για την ένταξη στο σχέδιο

Για την οικοπεδοποίηση των εκτάσεων του βουνού που αφορούν ιδιοκτησίες αλλά και οικόπεδα συνεταιρισμών, καταβάλλονται προσπάθειες ένταξης στο σχέδιο πόλης εδώ και πολλές δεκαετίες.

Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, ο δήμος Γλυφάδας με σειρά αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, τις τελευταίες δεκαετίες ζητούσε να συμπεριληφθούν στο σχέδιο πόλης οι εκτάσεις των οικισμών «Γύρισμα» και «Ανάληψη» Τερψιθέας, καθώς και οι γειτονικές εκτάσεις των οικοδομικών Συνεταιρισμών των πολιτικών υπαλλήλων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των Καφεπωλών.

Ως αποτέλεσμα των μεγάλων πιέσεων ήταν να ετοιμαστεί σχέδιο προεδρικού διατάγματος το 1997 που συμπεριελάμβανε τις εκτάσεις αυτές στο σχέδιο πόλης. Όμως το ΠΔ προσέκρουσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με το σκεπτικό ότι δεν ήταν δυνατόν να αποδεσμευτούν οι ιδιοκτησίες αυτές, αφού κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε ανεπίτρεπτη μείωση της προστασίας του Υμηττού.

Με το νέο διάταγμα για τον Υμηττό που θέσπισε το ΥΠΕΚΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα