Βερολίνο - Παρίσι με διαβατήριο τα μέτρα

08:42 20/8/2012 - Πηγή: 24wro
Με αυτοπεποίθηση για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης αλλά και με πλήρη επίγνωση...
της δύσκολης εξίσωσης για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, προσέρχεται στις πυρετώδεις διαβουλεύσεις με τους ισχυρούς της Ευρώπης ο πρωθυπουργός.
Για τον κ. Σαμαρά είναι εκ των πραγμάτων η κρισιμότερη εβδομάδα από την ημέρα ανάληψης της πρωθυπουργίας, αφού μέσα σε ελάχιστα εικοσιτετράωρα θα επιχειρήσει να περάσει τη δοκιμασία πυρός σε Βερολίνο και Παρίσι και να κερδίσει το «εισιτήριο» για την επόμενη φάση του σχεδίου.

Τα
σενάρια για το πλαίσιο της πολιτικής διαπραγμάτευσης που θα επιδιώξει στα διαδοχικά ραντεβού με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ είναι πάνω από τρία, και υπηρετούν τη στρατηγική που οριστικά θα αποφασίσει αφού του παραδώσει ο Γ. Στουρνάρας (εντός ωρών) τον «καυτό» φάκελο με τα εξειδικευμένα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ.

Στην πραγματικότητα όμως ο κ. Σαμαράς έχει ήδη αποφασίσει. Και δεν υπάρχει πια κανείς εκ των έμπιστων συνεργατών του που να μη γνωρίζει τη στρατηγική του. 'Η να μην έχει ακούσει στο Μέγαρο Μαξίμου τη φράση «προχωράμε τώρα χωρίς αμφιταλαντεύσεις στη μάχη μέχρι τέλους - γιατί αν δεν τολμήσουμε τώρα, ποτέ τίποτα...».
Το δίλημμα άλλωστε για τον Ελληνα πρωθυπουργό μέχρι να εμφανίσει η Ευρώπη τις προθέσεις της είναι σαφές και εν πολλοίς περιγράφεται ως εξής: «Τα 11,5 δισ. ή... στη δραχμή».

Κλειστές συσκέψεις
Σε μία από τις κλειστές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου προ των σύντομων διακοπών, κορυφαίος υπουργός εξηγούσε «διαβάζοντας» τα επίσημα και ανεπίσημα μηνύματα των δανειστών μας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια απόκλισης από το να παρουσιάσει πρώτα απ' όλα η κυβέρνηση το νέο πακέτο μέτρων.

Και όταν ακόμη η κουβέντα οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η εξοικονόμηση των 11,5 δισ. ευρώ δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς «άκρως επώδυνα μέτρα για πολλές κατηγορίες πολιτών», λέγεται ότι ο κ. Σαμαράς δεν άλλαξε ρότα.

Μεσολάβησαν βέβαια αρκετά λεπτά, που ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναζητούσε τηλεφωνώντας στους υπουργούς όλα τα πιθανά ισοδύναμα - π.χ. ζήτησε να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα επίλυσης της εξίσωσης ώστε να μην κοπούν τα «δώρα» των δημοσίων υπαλλήλων. Ισοδύναμα δεν βρέθηκαν, όπως είχε συμβεί και με τους πολιτικούς αρχηγούς όταν έθεταν «κόκκινες γραμμές».

Ο δε σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου είναι απόλυτα συνδεδεμένος με τους «σταθμούς» αυτής της εβδομάδας. Την Τετάρτη (22 Αυγούστου) έρχεται στην Αθήνα ο επικεφαλής του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προκειμένου να συναντηθεί με τον Ελληνα ομόλογό του Αντώνη Σαμαρά και σε γεύμα εργασίας με το οικονομικό επιτελείο να παραδώσει, όπως εκτιμάται, το «τηλεγράφημα» με το σύντομο περιεχόμενο: βασική προϋπόθεση για οποιαδήποτε άλλη συζήτηση είναι η παρουσίαση του νέου πακέτου μέτρων με την «υπογραφή» των τριών κυβερνητικών εταίρων για τη (βάσει συμφωνίας) άμεση εφαρμογή τους.

Καθοριστικής σημασίας
Μία ημέρα μετά, οι ισχυροί ηγέτες Γερμανίας και Γαλλίας έχουν ραντεβού στο Βερολίνο για
Keywords
Τυχαία Θέματα