ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ: Ο επαναστάτης που έγινε παγκόσμιο σύμβολο αντίστασης

12:27 7/10/2012 - Πηγή: 24wro
Πυροβόλησέ με, δειλέ, θα σκοτώσεις απλά έναν άνθρωπο...
Αυτές ήταν οι τελευταίες λέξεις τουΕρνέστο Τσε Γκεβάρα, πριν σωριαστεί νεκρός από τις σφαίρες ενός βολιβιανού υπαξιωματικούκαι κατόπιν διαταγής του πράκτορα της CIA Φελίξ Ροντρίγκες.

Ήταν 9 Οκτωβρίου του 1967, όταν ο αεικίνητος επαναστάτης άρχιζε το ταξίδι του προς τηναιωνιότητα, παραμένοντας μέχρι και τις ημέρες μας σύμβολο αντίστασης κατά της καταπίεσης και της αδικίας σε όλο τον πλανήτη.

Ταξιδιώτης σε όλη του τη ζωή, ένας άνθρωπος βαθύτατα καλλιεργημένος, πολυπράγμων
καιιδεολόγος, αλλά κυρίως ο πρωτεργάτης της χειραφέτησης των χωρών της Λατινικής Αμερικής.

Η παιδική ηλικία

Από μικρός ο Ερνέστο Γκεβάρα ντε λα Σέρνα, είχε τα απαραίτητα ερεθίσματα για να αναπτύξει την πολύπλευρη προσωπικότητα του.

Γόνος προοδευτικής οικογένειας, γεννήθηκε στο κοσμοπολίτικο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής το 1928.

Ιδιαιτέρα χαρισματικός ήδη από παιδί, ο Γκεβάρα είχε ανεπτυγμένο το αίσθημα της κοινωνικότηταςενώ έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την ποίηση και τη φιλοσοφία.

Άνθρωπος ανήσυχος ο Ερνέστο Γκεβάρα, δείχνει μεγάλη αγάπη για την περιπέτεια και στα τέλη του1952 αποφασίζει να κάνει πρώτο του μεγάλο ταξίδι στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, πάνω σε μία μηχανή παρέα με έναν φίλο του.

Αυτό το ταξίδι έμελλε να στιγματίσει τον εσωτερικό κόσμο του νεαρού Γκεβάρα. Γυρνώντας με τημοτοσυκλέτα του στους δρόμους της αμερικανικής ηπείρου, βλέπει ιδίοις όμμασι τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων του Περού, τις πρωτόγονες συνθήκες εργασίας των μεταλλωρύχων στη Χιλή, αλλά και τις πολιτικές αλλαγές που συντελούνται στις λατινοαμερικάνικες χώρες στις αρχές τις δεκαετίες του 50.

Σε εκείνο το ταξίδι – σταθμό για τη ζωή του έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με τις αρχές τουμαρξισμού.

Μετά την επιστροφή του στο Μπουένος Άιρες ολοκληρώνει τις σπουδές του στην Ιατρική, και πραγματοποιεί ακόμα ένα μεγάλο ταξίδι στην Λατινική Αμερική με τελικό προορισμό αυτή τη φορά τηΓουατεμάλα, όπου και εγκαθίσταται.
Το βάπτισμα του πυρός στη Γουατεμάλα

Εκεί γνωρίζει την Περουβιανή οικονομολόγο και μετέπειτα σύντροφό του Ίλδα Γκαδέα, ενεργό στέλεχος της αριστεράς και πολιτική εξόριστο. Με τη βοήθεια της έρχεται σε επαφή με ένα ευρύ κύκλοεξόριστων και αριστερών διανοουμένων και ενεπλάκη ενεργά στην πολιτική στηρίζοντας την προοδευτική κυβέρνηση του Χάκομπο Αρμπενς.

Το 1954 η κυβέρνηση της Γουατεμάλας ανατρέπεται ύστερα από πραξικόπημα με την παρέμβαση της CIA. Ο Γκεβάρα συμμετέχει στην ένοπλη κομμουνιστική πολιτοφυλακή που αντιστάθηκε, αλλά παρά τη διάθεσή του να αγωνιστεί στο μέτωπο, κατετάγη τελικά ως γιατρός.

Με την πτώση του καθεστώτος, αυτομάτως ο Ερνέστο Γκεβάρα γίνεται καταζητούμενος της CIA. Βρίσκει προσωρινά καταφύγιο στην πρεσβεία της Αργεντινής και έπειτα διαφεύγει στην πόλη τουΜεξικό.

Τότε είναι και η πρώτη φορά που οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες δημιουργούν ατομικ
Keywords
Τυχαία Θέματα