Τουρκία: Αντίθετο το 51% των πολιτών για ενδεχόμενη ανάμειξη στη Συρία

16:45 23/10/2012 - Πηγή: 24wro
Το 18% εκτιμά ότι η χώρα τους πρέπει να παίξει μεσολαβητικό ρόλο...
μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών ενώ μόλις το 10% πιστεύει ότι η Τουρκία πρέπει να στείλει στρατιώτες στη Συρία.

Η πλειοψηφία των Τούρκων είναι αντίθετοι σε κάθε ανάμειξη της χώρας τους στις συριακές υποθέσεις σε περίπτωση πτώσης του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα.

Η δημοσκόπηση
διεξήχθη από το Κέντρο Οικονομικών Μελετών και Ερευνών και Εξωτερικής πολιτικής Edam σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.500 ερωτηθέντων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, το 51% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η Τουρκία πρέπει να παραμείνει αμέτοχη χωρίς να ευνοήσει οποιαδήποτε πλευρά στη συριακή κρίση.

Από την άλλη πλευρά, το 18% των Τούρκων που ρωτήθηκαν εκτιμούν ότι η χώρα τους πρέπει να παίξει μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών ενώ μόλις το 10% πιστεύει ότι η Τουρκία πρέπει να στείλει στρατιώτες στη Συρία στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής δύναμης που θα τελεί υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ ή του ΟΗΕ.

Η Τουρκία υποστήριξε τους αντάρτες οι οποίοι πολεμούν το καθεστώς της Δαμασκού από το Μάρτιο του 2011 και έχει δεχτεί στο έδαφός της τουλάχιστον 100.000 σύρους πρόσφυγες.

Η ένταση μεταξύ των δύο χωρών εντάθηκε μετά τα συριακά πυρά που σκότωσαν πέντε τούρκους πολίτες στις αρχές Οκτωβρίου σε μεθοριακή περιοχή.

ΟΗΕ: Ειρηνευτική αποστολή «αν συμφωνηθεί εκεχειρία»

Διάφορα σχέδια για αποστολή κυανόκρανων στη Συρία, ως μέρος συμφωνίας για πολιτική λύση της κρίσης ή τουλάχιστον εκεχειρίας, εξετάζουν τα Ηνωμένα Έθνη.

Το αρμόδιο τμήμα του ΟΗΕ απέφυγε να κάνει εκτιμήσεις για τη δύναμη πιθανής ειρηνευτικής αποστολής καθώς είναι ακόμη πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο – τη στιγμή που ακόμη και η προσπάθεια του απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου για ολιγοήμερη κατάπαυση πυρός φαίνεται να έχει ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για θέματα ειρηνευτικών αποστολών Ερβέ Λαντσού επιβεβαίωσε ότι «εξετάζουμε στενά τι θα μπορούσε να συμβεί εάν και όταν υπάρξει πολιτική λύση ή τουλάχιστον συμφωνία για κατάπαυση πυρός».

«Υπάρχουν αρκετά σενάρια, αλλά σε αυτή τη φάση το μόνο βέβαιο είναι ότι θα ήταν πρόωρο να μιλήσουμε με αριθμούς» τόνισε ο Λαντσού. Ο αριθμός των κυανόκρανων θα ήταν συνάρτηση της κατάστασης και των καθηκόντων τους, συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με διπλωμάτες που επικαλείται το Reuters, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν αναφέρει στον κοινό απεσταλμένο ΟΗΕ και Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία, Λακντάρ Μπραχίμι, ότι μπορεί να διατεθεί δύναμη επιτήρησης μέχρι 3.000 ατόμων εάν συμφωνηθεί εκεχειρία.

«Αναλόγως των εξελίξεων στο έδαφος της Συρίας και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, είμαστε έτοιμοι να δώσουμε περαιτέρω στήριξη» ανέφερε ο Λαντσού.
Keywords
Τυχαία Θέματα