Το Ισραήλ τον χαβά του

20:28 5/12/2012 - Πηγή: 24wro
Αψηφώντας τη διεθνή κατακραυγή το Ισραήλ προχωρά με τα αμφιλεγόμενα σχέδια ανέγερσης εβραϊκών οικισμών γύρω από την Ιερουσαλήμ...
και οι Παλαιστίνιοι δηλώνουν αποφασισμένοι να μπλοκάρουν τον εποικισμό με όλα τα νόμιμα και διπλωματικά μέσα αναζητώντας τη συνδρομή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Προσήλωση στη λύση των δύο κρατών -μέσω διαπραγμάτευσης και όχι μονομερών αποφάσεων- εκφράζει ο Μπενιαμίν Νετανιάχου καυτηριάζοντας τη ντε φάκτο αναγνώριση της Παλαιστίνης
από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Τον Ισραηλινό πρέσβη καλεί η ΕΕ υπό το φως των εξελίξεων...

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έφτασε την Τετάρτη στην Τσεχία με ευχαριστίες προς τον ομόλογό του Πετρ Νέτσας για την αρνητική ψήφο στη Γενική Εθνοσυνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για τη χορήγηση καθεστώτος κράτους παρατηρητή στην Παλαιστινιακή Αρχή. Η Τσεχία ήταν η μοναδική χώρα της ΕΕ, και μια εκ των συνολικά εννέα που καταψήφισαν την αναβάθμιση καθεστώτος.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δήλωσε ότι η χώρα του είναι «προσηλωμένη σε γνήσια ειρήνη» με τους Παλαιστινίους, επανέλαβε όμως η λύση των δύο κρατών μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω απευθείας ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων και όχι μονομερών κινήσεων.

«Δεν θα υπάρξει λύση μέσω μονόπλευρων αποφάσεων του ΟΗΕ που αγνοούν τις ισραηλινές ζωτικές ανάγκες και υπονομεύουν τα βασικά θεμέλια της ειρήνης» δήλωσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον Πετρ Νέτσας να ακολουθεί στην ίδια γράμμη.

«Το Ισραήλ επιθυμεί να πετύχει μια πραγματική και βιώσιμη ειρήνη με τους Παλαιστίνιους. Αυτή η ειρήνη πρέπει να βασίζεται στις διμερείς διαπραγματεύσεις» σημείωσε ο Νετανιάχου.

«Πρόκειται για τη λύση των δύο κρατών για δύο λαούς, μια ειρήνη στην οποία ένα αποστρατιωτικοποιημένο παλαιστινιακό κράτος θα αναγνωρίσει το ένα και μοναδικό εβραϊκό κράτος του Ισραήλ» προσέθεσε.

Ουδεμία αναφορά έγινε στα αμφιλεγόμενα σχέδια του Ισραήλ για την ανέγερση 3.000 εβραϊκών κατοικιών στη Δυτική Όχθη και την Ανατολή Ιερουσαλήμ, ούτε και δέχτηκαν οι δύο πρωθυπουργοί ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους.

Προχωρούν τα αμφιλεγόμενα σχέδια εποικισμού

Αψηφώντας το μπαράζ επικρίσεων που δέχεται από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ παραμένει αμετακίνητο και μάλιστα προχωρά το σχέδιο επέκτασης των εβραϊκών οικισμών που πρακτικά κόβει στα δύο την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και συνιστά απειλή για τη βιωσιμότητα ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Σχέδια επέκτασης των παράνομων εβραϊκών οικισμών σε εδάφη που κατέλαβε το Ισραήλ στον πόλεμο του 1967 εγείρουν παγίως διεθνώς καταδίκη. Ωστόσο, αυτή τη φορά τα σχέδια «αγγίζουν» την αμφιλεγόμενη ζώνη Ε1, που συνδέει την κατεχόμενη και προσαρτημένη Ανατολική Ιερουσαλήμ με τον εβραϊκό οικισμό Μααλέ Αντουμίν στη Δυτική Όχθη.

Τα σχέδια ανέγερσης οικισμών στη συγκεκριμένη ζώνη κατακεραυνώνονται από τους Παλαιστίνιους, καθώς πρακτικά μπορεί να διχοτομήσουν τη Δυτική Όχθη και να εμποδίσουν την πρόσβαση στην Ιερουσαλήμ, θέτοντας σε κίνδυνο τ
Keywords
Τυχαία Θέματα