Το Ισραήλ σε επιφυλακή μετά την είσοδο ιρανικών πλοίων στη Μεσόγειο

07:57 20/2/2012 - Πηγή: 24wro
Τα δύο πολεμικά πλοία του Ιράν που πέρασαν τη διώρυγα του Σουέζ και έχουν καταπλεύσει στη... Συρία θα παρακολουθούνται στενά από το Ισραήλ, ανακοίνωσε την Κυριακή το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών.

«Θα τα παρακολουθούμε πολύ στενά προκειμένου να βεβαιωθούμε ότι δεν πλησιάζουν τα χωρικά μας ύδατα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Γιγκάλ Πάλμορ.

Τα πλοία -ένα αντιτορπιλικό και ένα μεταγωγικό- έχουν δέσει στο λιμάνι Ταρτούς, βορειοδυτικά της Δαμασκού.

Η είσοδος του ιρανικού ναυτικού στη Μεσόγειο έρχεται να επιδεινώσει τις σχέσεις της
Τεχεράνης με τη Δύση, οι οποίες είναι ήδη τεταμένες λόγω του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, αλλά και των εικασιών για επικείμενη ισραηλινή επέμβαση στη γειτονική χώρα.

Η άφιξη των πλοίων ανακοινώθηκε το Σάββατο στην Τεχεράνη: «Το στρατηγικό ναυτικό της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν πέρασε τη διώρυγα του Σουέζ για δεύτερη φορά μετά την Ισλαμική Επανάσταση [το 1979]» δήλωσε ο ναύαρχος Χαμπιμπόλα Σαγιάρι στο επίσημο πρακτορείο IRNA.

Το Φεβρουάριο του 2011, δύο ιρανικά πλοία που εισήλθαν στη Μεσόγειο -μια τορπιλάκατος και ένα μεταγωγικό- είχαν προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ, το οποίο έθεσε και τότε το ναυτικό του σε επιφυλακή.

Όπως επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο, το ναυτικό του Ιράν έχει εντείνει την παρουσία του στα διεθνή ύδατα τα τελευταία δύο χρόνια.

Ιρανικά σκάφη αναπτύσσονται συχνά στον Ινδικό Ωκεανό και τον Κόλπο του Άντεν προκειμένου να προστατεύσουν τα ιρανικά εμπορικά πλοία από Σομαλούς πειρατές. Ιρανικές φρεγάτες, αντιτορπιλικά και τρία υποβρύχια Kilo, ρωσικής κατασκευής, επιχειρούν επίσης στον Κόλπο του Ομάν.

Πέρυσι τον Ιούνιο, ιρανικά υποβρύχια «συνέλεξαν δεδομένα » στην Ερυθρά Θάλασσα, και η ηγεσία του ναυτικού δηλώνει ότι μελλοντικές αποστολές θα φτάσουν κοντά στα χωρικά ύδατα των ΗΠΑ.

Σε μια άλλη εξέλιξη, οι επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) κατευθύνονται προς το Ιράν για να εξετάσει τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις.

«Ελπίζουμε να έχουμε χειροπιαστά αποτελέσματα σε αυτήν την επίσκεψη. Προτεραιότητα εξακολουθεί να είναι η πιθανότητα της στρατιωτικής διάστασης του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος» δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας των επιθεωρητών Χέρμαν Νάκαερτς.
Keywords
Τυχαία Θέματα