Το έλλειμμα αναθεωρείται, η ύφεση βαθαίνει και η τρόικα επιμένει

10:51 1/9/2011 - Πηγή: 24wro
Η αναθεώρηση του ελλείμματος του 2011 πάνω από το 8% του ΑΕΠ (από 7,6% που προβλέπει...
το μεσοπρόθεσμο) βρίσκεται πλέον στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης του οικονομικού επιτελείου με το κλιμάκιο της τρόικας, καταλήγοντας στο ίδιο συμπέρασμα με εκείνο της έκθεσης της Βουλής για τον προϋπολογισμό.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την έκθεση της Βουλής που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα ακόμη και αν τα μέτρα υλοποιηθούν
στο 100% δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά 2,9% από το 10,5% που ήταν το 2010 στο 7,6% ως το τέλος του χρόνου.

Οι αρχικές προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου έγιναν με βάση ότι η ύφεση για φέτος θα φτάσει το 3,5 % του ΑΕΠ. Ωστόσο, οι νέες προβλέψεις θέλουν την ύφεση να φτάνει ή και να ξεπερνά το 5% του ΑΕΠ. Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με τις αστοχίες στην εκτέλεση του προγράμματος και τη μη επίτευξη των στόχων εγκαίρως, οδηγούν το έλλειμμα στο 8,8% του ΑΕΠ.

Την ίδια ώρα, νέα συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας θα έχει την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Κατά την σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με την τρόικα την Τετάρτη εξετάσθηκαν οι εκτιμήσεις των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών για την πορεία των δαπανών και των εσόδων, οι αποκρατικοποιήσεις και η εξυγίανση των ΔΕΚO.

Σύμφωνα με το tovima.gr, στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκαν κυρίως οι κυβερνητικές δράσεις στο σκέλος της περικοπής των δαπανών και της προώθησης των αποκρατικοποιήσεων και των μεταρρυθμίσεων ενώ και το ενδεχόμενο των απολύσεων έπεσε στο τραπέζι των σκληρών διαπραγματεύσεων.

Στο σκέλος των εσόδων, το υπουργείο Οικονομικών αναμένει την πλήρη απόδοση έως το τέλος του έτους των έκτακτων φορολογικών μέτρων, που θα μειώσουν τις αποκλίσεις του προϋπολογισμού, ενώ ειδικό βάρος θα δοθεί στη μείωση της φοροδιαφυγής και στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.

Σημειώνεται ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας, κ.κ. Ματίας Μορς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ) και Κλάους Μαζούχ (EKT), αναγνώρισαν ότι έκαναν λάθος εκτιμήσεις για το ύψος του ελλείμματος, καθώς και της ύφεσης στην Ελλάδα.
Keywords
Τυχαία Θέματα