Το αδιέξοδο στις ΗΠΑ πιέζει δολάριο και αγορές

14:12 25/7/2011 - Πηγή: 24wro
Η αδυναμία των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων...
να βρουν μια λύση για το έλλειμμα και το χρέος των ΗΠΑ , βάζοντας πάνω από όλα τα μικροπολιτικά συμφέροντα οδηγεί σε πτώση τις διεθνείς αγορές.

Συγκεκριμένα ο δείκτης "FTSE All-World" άνοιξε καταγράφοντας πτώση 0,2% και ο "FTSE Eurofirst" ξεκίνησε την εβδομάδα με απώλειες 0,4%.
Όπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, στις
2 Αυγούστου εξαντλούνται τα ρευστά διαθέσιμα των ΗΠΑ και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για σημαντική πτώση του αμερικανικού νομίσματος και των ομολόγων της χώρας, καθώς και για απώλεια της αξιολόγησης τριπλού "Α" με ενδεχομένως απρόβλεπτες συνέπειες για το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα.
Τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία το Σαββατοκύριακο για το ζήτημα του ορίου του χρέους προκαλώντας και την αρνητική αντίδραση των αγορών τη Ασίας.
Πιέσεις στο δολάριο
Το δολάριο υποχωρούσε έναντι του γαλλικού φράγκου και του γεν τη Δευτέρα, καθώς το αδιέξοδο στις συζητήσεις μεταξύ αμερικανικής κυβέρνησης και Κογκρέσου για αύξηση του ορίου δανεισμού των Ηνωμένων Πολιτειών ανησυχούσε τις χρηματαγορές, πλήττοντας τις επενδύσεις μεγαλύτερου ρίσκου.
Οι περισσότεροι επενδυτές πιστεύουν ότι η συμφωνία θα επιτευχθεί λίγο πριν την εκπνοή της προθεσμίας στις 2 Αυγούστου προκειμένου να αποφευχθεί η χρεωκοπία, αλλά η έλλειψη προόδου στις συνομιλίες για την μείωση του ελλείμματος και η πιθανότητα υποβάθμισης της αξιολόγησης των ΗΠΑ επιβάρυναν το επενδυτικό κλίμα.
"Η κυβέρνηση θα πρέπει να καταλήξει σε ένα αξιόπιστο μακροπρόθεσμο πρόγραμμα προκειμένου να αποφευχθεί η υποβάθμιση", είπε ο Manuel Oliveri της UBS στη Ζυρίχη.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει ανακοινώσει ότι η χώρα θα κηρύξει στάση πληρωμών στις 2 Αυγούστου εάν δεν υπάρξει συμφωνία, αν και μερικοί αναλυτές ισχυρίζονται ότι το υπουργείο θα μπορούσε να διασφαλίσει χρήματα για μια ή δυο εβδομάδες ακόμη - σενάριο που δεν αποκλείουν πλέον μερικοί παράγοντες της αγοράς.
Το δολάριο υποχώρησε νωρίτερα σε χαμηλό τετραμήνου έναντι του γεν στα 78,12, ενώ έχανε 1,2% έναντι του ελβετικού φράγκου στα 0,8080 φράγκα. Το ελβετικό φράγκο ενισχυόταν σημαντικά και έναντι του ευρώ.
Στις 11:43 ώρα Ελλάδος, η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου ήταν 1,4378 και δολαρίου-γεν 78,16. 
newscode 
Keywords
Τυχαία Θέματα