Τίτλοι τέλους και για Μπερλουσκόνι;

05:55 8/11/2011 - Πηγή: 24wro

Στο χείλος της αβύσσου βρίσκεται η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι με μαζική «φυγή» βουλευτών από την κεντροδεξιά συμπολίτευση. Ο Καβαλιέρε επιμένει ότι...



 δεν πρόκειται να παραιτηθεί, διαψεύδοντας ως αβάσιμες δηλώσεις περί επικείμενης αποχώρησης που προέρχονται από έγκριτους δημοσιογράφους. Εκείνοι όμως επιμένουν, λέγοντας ότι ο Μπερλουσκόνι θα παραιτηθεί αφότου λάβει ψήφο εμπιστοσύνης για τα μέτρα που ζητά η Ευρώπη, ζητώντας πρόωρες εκλογές για τον Ιανουάριο.

«Θέλω να δω κατάματα ποιοι θα με προδώσουν» λέει ο Μπερλουσκόνι εν όψει της «μητέρας των μαχών» στο Κοινοβούλιο, τη στιγμή που δημοσιεύματα αναφέρουν ότι έρχεται η ώρα του Μάριο Μόντι ως επικεφαλής σχήματος ευρείας συνεργασίας.

Η φημολογία περί παραίτησης γύρισε σε θετικό πρόσημο το Χρηματιστήριο του Μιλάνου και δημιούργησε πρόσκαιρα κλίμα ευφορίας στις αγορές, μετά την έναρξη μίας «μαύρης» Δευτέρας για την Ιταλία με αρνητικό ρεκόρ στα spread και άνοδο των ασφαλίστρων κινδύνου CDS. Η διάψευσή της προκάλεσε νέα άνοδο των spread στις 480 μονάδες, αλλά και της απόδοσης των δεκαετών ομολόγων του ιταλικού Δημοσίου στο 6,58%.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι φέρεται να διανύει τις τελευταίες του ώρες στην εξουσία, αν και ο ίδιος δημοσίως αρνείται κατηγορηματικά ότι πλησιάζουν οι τίτλοι τέλους. Η αντιπολίτευση σε όλο της το φάσμα ζητά παραίτηση και το Δημοκρατικό Κόμμα δηλώνει πως εάν ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν αποχωρήσει πρόκειται να καταθέσει πρόταση μομφής.

«Είναι σαφές ότι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι πρόκειται να παραιτηθεί. Είναι ζήτημα ωρών, λεπτών σύμφωνα με ορισμένους» δήλωσε το μεσημέρι της Δευτέρας ο Τζουλιάνο Φεράρα, διευθυντής της εφημερίδας Il Foglio και πρώην υπουργός, που βρίσκεται στο στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού της Ιταλίας.

Ανάλογη δήλωση ήλθε από τον δημοσιογράφο της κεντροδεξιάς καθημερινής εφημερίδας Libero, Φράνκο Μπέκις, ο οποίος ανέφερε μέσω Twitter ότι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα παραιτηθεί το βράδυ της Δευτέρας ή το πρωί της Τρίτης.

Μπερλουσκόνι: «Να δω κατάματα ποιοι θα με προδώσουν»

Λίγη ώρα αργότερα ήλθε η επίσημη διάψευση με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι να χαρακτηρίζει μέσω συνεργατών του αβάσιμες τις φήμες περί παραίτησης -παρόλο που και η Λέγκα του Βορρά, ο κυβερνητικός του εταίρος στη Βουλή, αναγνωρίζει ότι πλειοψηφία πλέον δεν υπάρχει.

«Μίλησα πριν από λίγα λεπτά με τον πρόεδρο [του Συμβουλίου] Μπερλουσκόνι, ο οποίος μου είπε ότι οι φήμες περί παραίτησης στερούνται βάσης» δήλωσε ο Φαμπρίτζιο Τσικίτο, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Λαού της Ελευθερίας.

Η διάψευση αναρτήθηκε και στη σελίδα του Ιταλού πρωθυπουργού στο Facebook -«οι φήμες περί παραίτησής μου είναι αβάσιμες».

Ο Μπερλουσκόνι διέψευσε τα «κουτσομπολιά» και σε τηλεφωνική επικοινωνία με την εφημερίδα Libero, λέγοντας επίση ότι επιμένει στην ψήφο εμπιστοσύνης για να δει κατάματα ποιος θα τον προδώσει. «Αύριο ψηφίζεται ο ισολογισμός του Δημοσίου στη Βο
Keywords
Τυχαία Θέματα