Την ενίσχυση των ΗΠΑ και της Γαλλίας περιμένουν οι αντικαθεστωτικοί στη Λιβύη

08:45 30/3/2011 - Πηγή: 24wro
Ίδιο παραμένει το τοπίο στην Λιβύη με την Τρίπολη να πρωταγωνιστεί...
στις μάχες που σημειώθηκαν χθες το βράδυ.

Το αραβικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια μετέδωσε ότι δύο δυνατές εκρήξεις συγκλόνισαν την περιοχή Πύλη της Αζίζιγια, στην πρωτεύουσα της Λιβύης τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

Το κρατικό κανάλι της Λιβύης ανέφερε ότι οι βομβαρδισμοί προκλήθηκαν από τους βομβαρδισμούς
των «επιτιθέμενων αποικιοκρατών, σταυροφόρων»

Βρισκόμαστε στην ένατη ημέρα επιχειρήσεων της συμμαχίας των κρατών που ανέλαβαν να επιβάλουν τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη χώρα, σύμφωνα με το ψήφισμα του ΟΗΕ, που πραγματοποιούνται αεροπορικές επιδρομές, εναντίον στόχων του καθεστώτος, του Μουαμάρ Καντάφι.

Το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο της Λιβύης που έχουν ιδρύσει οι αντικαθεστωτικοί, αναμένει σήμερα το βράδυ τους απεσταλμένους από την Γαλλία και τις ΗΠΑ στο προπύργιό του την Βεγγάζη. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ, ο διπλωμάτης Αντουάν Σιβάν ανέλαβε σήμερα τα καθήκοντα του απεσταλμένου στο μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο.

«Δεν είναι πρεσβευτής, γιατί δεν έχουμε αναγνωρίσει επισήμως ένα κράτος μέσω του μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου» σημείωσε ο κ. Ζιπέ. Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό αν ο Γάλλος απεσταλμένος βρίσκεται στην Βεγγάζη. Οι εξεγερμένοι αναμένουν επίσης τον απεσταλμένο των ΗΠΑ, Κρις Στίβενς. Ο κ. Στίβενς αναμένεται να φτάσει στη Βεγγάζη, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου, Μούσταφα Γεριάνι.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι οι εξεγερμένοι προσπαθούν να προμηθευτούν όπλα από «φιλικά κράτη», αλλά αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει αν η Γαλλία ή οι ΗΠΑ έχουν προτείνει κάτι τέτοιο. «Θα ήταν αφελές να πιστεύουμε ότι δεν προσπαθούμε να οπλιστούμε» για να αντιμετωπίσουμε τις δυνάμεις του Καντάφι, σημείωσε.

Ανάμιξη της Αλ Κάιντα και της Χεζμπολάχ ανάμεσα στους εξεγερμένους;

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών υπάρχει πολύ μικρή ανάμιξη της Αλ Κάϊντα και της οργάνωσης Χεζμπολά, ανάμεσα στις τάξεις των αντικαθεστωτικών στη Λιβύη, όπως κατέθεσε ανώτατος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, σε επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ, την Τρίτη. Ο Ναύαρχος των ΗΠΑ, Τζέϊμς Σταυρίδης, διοικητής της Ανωτάτης Στρατιωτικής Διοίκησης του ΝΑΤΟ, δήλωσε σε επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας, ότι υπάρχουν ενδείξεις παρουσίας των τρομοκρατικών οργανώσεων στο χώρο των εξεγερμένων, αλλά το θέμα ακόμα τελεί υπό στενή διερεύνηση, καθώς η Δύση τώρα αρχίζει να μαθαίνει περισσότερα για τους αντάρτες.

« Έχουμε κάποιες ενδείξεις ανάμιξης της Αλ Κάϊντα και της Χεζμπολά», κατέθεσε ο Σταυρίδης και προσέθεσε ότι «γινόμαστε δέκτες αντιφατικών γεγονότων. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχω ξεκάθαρα στοιχεία που να μου επιτρέπουν να πω ότι υπάρχει αξιόλογη παρουσία της Αλ Κάϊντα ή άλλης τρομοκρατικής οργάνωσης είτε στις τάξεις, είτε περιφερειακά των δυνάμεων των επαναστατών».

Ο Ναύαρχος Σταυρίδης τόνισε στην αναφορά του ότι η έρευνες των υπηρεσιών κατέδειξαν ότι
Keywords
Τυχαία Θέματα