Την 51η επέτειο της ανεξαρτησίας τιμά η Κύπρος

10:05 1/10/2011 - Πηγή: 24wro
Σαφές μήνυμα ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι αδιαπραγμάτευτα...
έστειλε ο πρόεδρος της Κύπρου, Δ.Χριστόφιας, σε διάγγελμά του προς τον Κυπριακό λαό, με την ευκαιρία της 51ης επετείου από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κύπρου.

Η 51η επέτειος της ανεξαρτησίας της Κύπρου τιμάται το Σάββατο με την καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση
ενώπιον του προέδρου της Κύπρου. Θα συμμετάσχουν μηχανοκίνητα άρματα μάχης, πεζοπόρα τμήματα της Εθνικής Φρουράς και της Ελληνικής Δύναμης (ΕΛΔΥΚ), των δυνάμεων ασφαλείας.

Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Π.Μπεγλίτης με πρόσκληση του ομολόγου του κ. Δ.Ηλιάδη.

Στο διάγγελμά του ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι η ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για έντιμο συμβιβασμό στο Κυπριακό, δεν αποδυναμώνει την αποφασιστικότητά της για διαφύλαξη και υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του κράτους.

«Ενεργώντας στη βάση του διεθνούς δικαίου και αναπτύσσοντας έντονη διεθνή δράση, ασκούμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας και προωθούμε με υπευθυνότητα και σύνεση τα συμφέροντα του λαού μας», ανέφερε ο κ. Χριστόφιας.

Πρόσθεσε πως οι έρευνες για εντοπισμό και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου, είναι απόρροια αυτής της πολιτικής, της οποίας η υλοποίηση θα συνεχισθεί.

Αναφερόμενος στις τουρκικές απειλές σε σχέση με τις έρευνες, ο κ. Χριστόφιας κατήγγειλε την Τουρκία ότι με τη συμπεριφορά της προσπαθεί να παρεμποδίσει την άσκηση ενός αυτονόητου κυριαρχικού δικαιώματος της Κύπρου, προσπαθώντας, παράλληλα, να εξισώσει το ψευδοκράτος με το νόμιμο κράτος.

«Ο θόρυβος, οι απειλές και οι επεμβάσεις της Τουρκίας είναι άνευ αντικειμένου και προφάσεις εν αμαρτίαις, που προδίδουν επεκτατικές βλέψεις κατά της Κύπρου», ανέφερε ο κ. Χριστόφιας, και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα και -πρωτίστως- τα Ηνωμένα Έθνη, να αναλάβουν δράση και να καλέσουν την Άγκυρα να τερματίσει τις προκλήσεις, που δημιουργούν κινδύνους στην περιοχή.

Ο κ. Χριστόφιας έστειλε μήνυμα και προς τους Τουρκοκυπρίους ότι η κερδοφόρα εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, που πιθανόν να ανευρεθούν, θα πάρει μερικά χρόνια, γεγονός που αποτελεί ευκαιρία για λύση του Κυπριακού.
Keywords
Τυχαία Θέματα