Θησαυρός θρακικής φυλής ανακαλύφθηκε στην Βουλγαρία

20:35 8/11/2012 - Πηγή: 24wro

Οστεοθήκη η οποία περιέχει χρυσά αντικείμενα, χρονολογούμενη στα τέλη του τέταρτου ή τις αρχές του τρίτου αιώνα π.Χ. ανακαλύφθηκε στο...
βορειοανατολικό τμήμα της Βουλγαρίας, σύμφωνα με δηλώσεις της Ντιάνα Γκέργκοβα, η οποία προΐσταται αρχαιολογικής αποστολής στην περιοχή.
Πρόκειται για θησαυρό της θρακικής φυλής των Γετών, οι οποίοι κατοικούσαν στο νότιο-ανατολικό τμήμα της Ευρώπης από τη 2η χιλιετία π.Χ. μέχρι τον 3ο μ.Χ. αιώνα.
Η βουλγάρα αρχαιολόγος εξήγησε ότι πρόκειται για ξύλινο κιβώτιο, το οποίο βρέθηκε σε ανώτερο στρώμα του τύμβου του Ομουρτάγκ και περιέχει καμένα οστά
και προσφορές εξαιρετικής τέχνης από χρυσό.
Οι προσφορές ήταν τυλιγμένες σε πανί του οποίου η ύφανση περιέχει και χρυσή κλωστή, εξήγησε η Γκέργκοβα.
Μέρος του θησαυρού αποτελούν επίσης ένα διάδημα στολισμένο με κεφάλια λεόντων και φανταστικών ζώων, βραχιόλια, ένα δαχτυλίδι με ανάγλυφη μορφή του Έρωτα, καθώς και στολισμένα ηνία αλόγου.
Ο θησαυρός βρίσκεται στον υψηλότερο τύμβο, ο οποίος σηματοδοτεί την κορύφωση του πολιτισμού της Γετών. Η φυλή αυτή κατοικούσε και στις δύο πλευρές του Δούναβη.
Ο συγκεκριμένος τύμβος είναι μέρος της ίδιας νεκρόπολης όπου βρίσκεται ο τάφος του Σβεστάρι, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1982 και περιλαμβάνεται στην παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO.

naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα