Θέμα δημοσιονομικής εποπτείας έχει θέσει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών

07:29 24/10/2012 - Πηγή: 24wro
Ζήτημα δημοσιονομικής διακυβέρνησης, με τη δημιουργία δεσμευμένου λογαριασμού...
αλλά και άλλους μηχανισμούς, έθεσε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα ετέθη στη συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος επικαλέστηκε ευρωπαϊκές πηγές για τη σχετική ενημέρωση. Εντούτοις, το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί, υποβαθμίζοντας το ζήτημα, ότι
«δεν έχει σημασία τι σου στέλνουν, αλλά τι απαντάς».

Στις δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στο ζήτημα, λέγοντας: «Θεωρώ αυτονόητο ότι θα γίνει σεβαστή, τουλάχιστον στα θεμελιώδη στοιχεία, η αξιοπρέπειά μας, σε σχέση με τη δημοσιονομική διαχείριση του κράτους. Αυτή πρέπει να γίνεται από τις Ελληνικές Αρχές, από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και την Τράπεζα της Ελλάδος. Δεν είμαστε προτεκτοράτο. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν πάρα πολύ καλά οι εταίροι μας και η τρόικα

Η δήλωση προκάλεσε ερωτηματικά για τις αξιώσεις της τρόικας και των Ευρωπαίων εταίρων, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περί «μηχανισμών ελέγχου» που θα συγκροτηθούν για την Ελλάδα, χωρίς να εξηγήσει αναλυτικά σε ποιους μηχανισμούς αναφέρεται.

Όπως μετέδωσε το Reuters, o κ. Σόιμπλε εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα έχει την ευκαιρία να επιστρέψει σε βιώσιμα δημόσια οικονομικά με «μηχανισμούς» που θα συγκροτηθούν από τους διεθνείς πιστωτές, «ενδεχομένως και αυτόματους σταθεροποιητές» για να έχει η Ελλάδα περισσότερες πιθανότητες να ανακάμψει.

Από κυβερνητικής πλευράς αναφέρονταν ότι «δεν υπάρχει θέμα». Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ ανέφεραν ότι το θέμα του «δεσμευμένου λογαριασμού», το οποίο έγινε γνωστό από το ΠΑΣΟΚ μετά τη σύσκεψη των τριών αρχηγών, αφορά «σε μια ιδέα που έχει ρίξει από την αρχή στο τραπέζι ο Σόιμπλε και δεν την δέχεται κανείς. Ούτε καν η Μέρκελ».

Λίγο αργότερα, το ΠΑΣΟΚ έδωσε στη δημοσιότητα σημείωμα, γραμμένο στην αγγλική γλώσσα, χωρίς ημερομηνία ή άλλης ενδείξεις, περιγράφοντάς το ως «σημείωμα των Γερμανών που στάλθηκε στην ελληνική κυβέρνηση».

in.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα