Θα ελέγχουν και τον αέρα που αναπνέουμε

01:01 5/7/2011 - Πηγή: 24wro

Δραστικές είναι πλέον οι αλλαγές στις οποίες θα υποβληθεί η χώρα μας τόσο κοινωνικό-οικονομικό αλλά και σε ...



πολιτικό επίπεδο. Από μέρα σε μέρα καταφτάνουν τα πρώτα κλιμάκια ξένων απεσταλμένων των Βρυξελών, οι οποίοι θα αναλάβουν να «διοικήσουν» τον κρατικό μηχανισμό και τις μεταρρυθμίσεις.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι κ. Μπαρόζο, Γιούνκερ και Ρομπάι επιμένουν πως η ΕΕ θέλει να βοηθήσει και πως «η Ελλάδα διατηρεί τα προνόμιά της», παρότι «περιορίζεται» η εθνική της κυριαρχίας.
Οι μάνατζερ που
θα εγκατασταθούν στη χώρα μας θα πρέπει να διεκπεραιώσουν:
- Την κατάργηση των εφοριών και δημιουργία νέου φορολογικού μηχανισμού,
- Τις «πλήρεις» και όχι «μερικές» αποκρατικοποιήσεις
- Τα συνεχή stress tests για τις ελληνικές τράπεζες
- Τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων μετά από 12 μήνες «μισθωτής εφεδρείας»
- Και του «νέου τύπου» κοινοτικά προγράμματα, αναπτυξιακή βοήθεια και μεγάλα έργα.
Οι μάνατζερ
Με την άφιξη τους θα εξετάσουν τα έργα αλλά και τις δράσεις που επέλεξαν οι περιφερειάρχες, μετά τη συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό την περασμένη εβδομάδα. Παρά το γεγονός του ότι οι αποφάσεις έχουν παρθεί, δεν είναι δεσμευμένοι να τις υιοθετήσουν, αφού οι ίδιοι θα προτείνουν ποια έργα και πώς θα εκτελεστούν, καθώς η ΕΕ θα αναλάβει να τα χρηματοδοτήσει έως και 100% του κόστους τους, χωρίς την οικονομική συμμετοχή της Ελλάδας –τουλάχιστον για τα επόμενα 2-3 χρόνια.
Οι ανατρεπτικές αλλαγές προκύπτουν και από την έκθεση της Κομισιόν, μετά την τέταρτη αξιολόγηση της πορείας εκτέλεσης του μνημονίου.
Αυτή η συμφωνία μεταξύ Αθηνών - Βρυξελλών και όλων των ισχυρών κρατών-μελών της ΕΕ ήταν η βάση για την εκταμίευση της 5ης δόσης των δανείων και κυρίως, για τον ενός νέου χρηματοδοτικού προγράμματος για την Ελλάδα.
Στην έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ξανά πως τάσσεται κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, τονίζοντας όμως πως μια παρόμοια εξέλιξη θα προκαλούσε σοβαρές επιπτώσεις διάδοσης σε άλλες οικονομίες της ΕΕ και ένα έλλειμμα ρευστότητας που θα έφτανε τα 16,5 δισ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες
Η έκθεση επισημαίνει τις καθυστερήσεις στην μείωση του μισθολογικού κόστους αλλά και του προσωπικού στο δημόσιο τομέα και στις ΔΕΚΟ .
Μάλιστα σε ότι αφορά τη μισθωτή εφεδρεία κατά την οποία οι υπάλληλοι θα πληρώνονται με το 60% του αρχικού μισθού, αναφέρεται το ενδεχόμενο απολύσεων αν μετά από 12 μήνες μισθωτής εφεδρείας ο δημόσιος οργανισμός όπου υπηρετούσαν οι υπάλληλοι ή κάποιος άλλος δημόσιος φορέας δεν θα μπορέσει να τους απορροφήσει .
Η μείωση του μισθολογικού κόστους θα γίνει μέσα από το νέο ενιαίο μισθολόγιο του δημοσίου το οποίο αναμένεται να αρχίζει να εφαρμόζεται από τα μέσα Αυγούστου και το οποίο σταδιακά σε ορίζοντα τριετίας θα φέρει τα επίπεδα μισθών του δημοσίου σε αυτά του ιδιωτικού τομέα .
Για την μείωση του δημόσιου τομέα, η έκθεση αναφέρει:
- Πλήρης και όχι μερική ιδιωτικοποίηση κρατικών οργανισμών και
Keywords
Τυχαία Θέματα