Τα τρία τηλεφωνήματα που ΔΕΝ έγραψαν ιστορία

00:30 16/6/2011 - Πηγή: 24wro
Τρία τηλεφωνήματα θα μπορούσαν να γράψουν ιστορία, μα δεν έγραψαν…


Η διαφαινόμενη αρχική συμφωνία για κυβέρνηση εθνικής ενότητας κατέρρευσε πριν υλοποιηθεί, μέσα από ένα οργιώδες παρασκήνιο διεργασιών και διαβουλεύσεων, με το περιβάλλον του Μεγάρου Μαξίμου να μέμφεται τον Αντώνη Σαμαρά για τις διαρροές προς τα μέσα ενημέρωσης και με
την Λεωφόρο Συγγρού να κάνει λόγο για υπαναχώρηση του Γιώργου Παπανδρέου από την αρχική συμφωνία έπειτα από πιέσεις του επιτελείου του.
Σύμφωνα με την εκδοχή του ΠΑΣΟΚ, η τρίτη και η τελευταία επικοινωνία, ήταν λίγα λεπτά πριν τη δήλωση του πρωθυπουργού, όπου εκεί γνωστοποίησε την άποψη του στον κύριο Σαμαρά,  ότι δεν μπορούν να συνεργαστούν σε τέτοιο επίπεδο. Φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός ενοχλήθηκε έντονα από τις διαρροές που έκανε η «Συγγρού», περί συγκεκριμένων όρων, προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία για κυβέρνηση συνεργασίας.
 Το δεύτερο σημείο που ενόχλησε το Μαξίμου, ήταν η φιλολογία που αναπτύχτηκε τις τελευταίες ώρες από πλευράς Νέας Δημοκρατία περί αποτυχίας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.
 Ο τρίτος λόγος, που πυροδότησε την κυβέρνηση συνεργασία, ήταν ότι ο πρωθυπουργός, άκουσε ουσιαστικές προϋποθέσεις για να προχωρήσει σε ένα τέτοιο σενάριο από τα μέσα ενημέρωσης και όχι από τον Αντώνη Σαμαρά.
 Παράδειγμα μια τέτοιας προϋπόθεσης ήταν ότι η Συγγρού, ήθελε μια κυβέρνηση επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου και όχι μια κυβέρνηση βάθος χρόνου, όπου είχε στο μυαλό του ο κ. Παπανδρέου.
 Από το Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Παπανδρέου όλο αυτό το διάστημα έκανε προσπάθειες για να βρεθεί κοινός τόπος για τη συναίνεση, ακόμη προτείνοντας και μια άλλη προσωπικότητα για πρωθυπουργό, ωστόσο δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί.
 Καταλήγοντας, συνεργάτες του κ Παπανδρέου, υποστηρίζουν ότι μεταξύ κυβέρνησης  και αξιωματικής αντιπολίτευση υπήρχε πολύ μεγάλη διαφορά προκειμένου να συνεργαστούν.
Στην υπαναχώρηση του πρωθυπουργού λόγω των πιέσεων που δέχθηκε από το περιβάλλον του και από το εσωτερικό του κόμματος αποδίδει ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς το ναυάγιο των
διαπραγματεύσεων για την κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους λίγο πριν κάνει την δήλωσή του ο κ. Σαμαράς είπε ότι έγιναν τρία τηλεφωνήματα μεταξύ τους. Στο πρώτο τηλεφώνημα μετά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από τον κ. Σαμαρά να στηρίξει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.

Ο αρχηγός της ΝΔ απάντησε ότι δεν μπορεί να μπει κάτω από την ομπρέλα «της αποτυχημένης πολιτικής». Πρόσθεσε ότι μπορεί να στηρίξει κοινή προσπάθεια υπό την προϋπόθεση ότι θα παραιτηθεί ο κ. Παπανδρέου από πρωθυπουργός και θα ορισθεί πρόσωπο και κυβέρνηση κοινής αποδοχής η οποία θα είχε σαν αποστολή να επαναδιαπραγματευθεί το μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Μάλιστα ο κ. Σαμαράς ζήτησε η κυβέρνηση αυτή να έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και να προκηρύξει εκλογές όσο το δυνατόν συντομότερα. Ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι δεν είναι σω
Keywords
Τυχαία Θέματα