Τα πρακτικά των δραματικών συσκέψεων των αρχηγών

14:47 5/8/2012 - Πηγή: 24wro
Ενα θρίλερ 72 ωρών, που παραλίγο να οδηγήσει σε «ξαφνικό θάνατο» την κυβέρνηση Σαμαρά...
«παίχτηκε» την περασμένη εβδομάδα. Με αφορμή την ανάγκη λήψης απόφασης για το νέο σκληρό πακέτο μέτρων, ύψους 11,5 δισ. ευρώ, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί χρειάστηκε να δοκιμάσουν τα... όρια της αντοχής της κυβέρνησης συνεργασίας, τη στιγμή που οι δανειστές μας έστελναν νέα τελεσίγραφα. Δύο ξεχωριστές συσκέψεις των κ. Σαμαρά,
Βενιζέλου και Κουβέλη με θερμά επεισόδια και μετωπική επίθεση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ στη συνάντησή του με την τρόικα. Οι «καυτοί» διάλογοι μεταξύ Βενιζέλου-Στουρνάρα, και τη Δευτέρα και την Τετάρτη, στις εξαιρετικής σημασίας συσκέψεις, ανέβασαν την ένταση και «σημάδεψαν» τη μολις 40 ημερών κυβέρνηση. Ο μείζων στόχος όμως, δηλαδή της παραμονής στην Ευρωζώνη, και ο κίνδυνος της χρεοκοπίας, ακόμη και εντός του Σεπτέμβρη, ανάγκασαν τους κυβερνητικούς εταίρους να επιστρέψουν εγκαίρως στην αναζήτηση του «άριστου μείγματος» (κατά τον Γ. Στουρνάρα) για την εξοικονόμηση των 11,5 δισ. μέσα στον Αύγουστο. Ταυτόχρονα, η βούληση των κ. Βενιζέλου και Κουβέλη να προτείνουν συνολικό στρατηγικό σχεδιασμό, τελικώς, έφερε μεγαλύτερη κινητοποίηση για την προετοιμασία κορυφαίων πολιτικών ραντεβού με τους δανειστές μας.

Το πρωί της περασμένης Δευτέρας τίποτε δεν προμήνυε στο Μέγαρο Μαξίμου ότι λίγες ώρες αργότερα η κυβέρνηση θα κινδύνευε σοβαρά από «θερμοπληξία».

Η σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών, το απόγευμα της ίδιας μέρας, δεν ήταν ρουτίνας και όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια, διάσπαρτα «θερμά επεισόδια» παραλίγο να σπάσουν το «θερμόμετρο» της κυβερνητικής συνεργασίας. Ο Αντώνης Σαμαράς υποδέχτηκε τον Ευ. Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη στις 6 το απόγευμα ακριβώς, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας βρισκόταν ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου για να ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τις τελευταίες κουβέντες με την τρόικα.

Οι επικεφαλής Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς που είχαν μια πρώτη αλλά σαφή εικόνα για την προετοιμασία του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την εξοικονόμηση των 11,5 δισ. ευρώ, είπαν σε κυβερνητικούς ότι θα παραμείνουν στην Αθήνα όσο χρειαστεί για το κλείδωμα του πακέτου. Διότι από τα δείγματα γραφής που είχαν στα χέρια τους φαινόταν ότι η Αθήνα είχε τη βούληση να μην καθυστερήσει και να δώσει τελική μορφή στο σχέδιο μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

«Η τρόικα είναι εδώ για να δει το πακέτο των μέτρων»

Καφέδες, χυμοί, τσάι και νερό περίμεναν λοιπόν τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς στη μεγάλη τραπεζαρία στην αίθουσα συσκέψεων του Μαξίμου. Ο Γιάννης Στουρνάρας πήρε θέση στο τραπέζι, όπως και ο Γ. Βρούτσης. Εισηγήθηκε την πρότασή του για το σκληρό πακέτο μέτρων και τονίζοντας τα... μηδαμινά περιθώρια για ισοδύναμα. Δεν ξεστόμισε κάτι διαφορετικό στην πραγματικότητα από αυτά που είχε υπογραμμίσει λέξη λέξη, νωρίτερα, το πρωί στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ που πήγαν στο γραφείο του στο Σύνταγμα, άκουσαν από τον Γ. Στουρνάρα να αναλύει κεφάλαιο και... δισ., και αναχώρησαν χωρίς να αφήνουν
Keywords
Τυχαία Θέματα